«Η υπνική άπνοια είναι μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπόπνοιας, άπνοιας ή RERA κατά τη διάρκεια του ύπνου λόγω πλήρους ή μερικής απόφραξης των ανώτερων αεραγωγών. Συναντάται συχνότερα σε άνδρες, λιγότερο σε γυναίκες αλλά και σε παιδιά.» Δρ. Ζωή Νικολάου
Αυτό που συμβαίνει κατά την υπνική άπνοια, είναι όταν η αναπνοή σας, επαναλαμβανόμενα σταματά για περίπου 10 δευτερόλεπτα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει κούραση, δυσκολία συγκέντρωσης και μνήμης, κατάθλιψη και εκνευρισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας, πονοκεφάλους, μειωμένη λιμπίντο ή πιο σοβαρά θέματα όπως καρδιακά προβλήματα, αρρυθμίες, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη.
Τα άτομα με υπνική άπνοια τείνουν να ροχαλίζουν πολύ πιο δυνατά από εκείνα με κανονικό ροχαλητό, η αναπνοή τους σταματά ξαφνικά, παίρνουν ρηχές αναπνοές, λαχανιάζουν ή «πνίγονται» στον ύπνο τους και γενικά είναι ανήσυχοι κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.
Άτομα με απόφραξη των ρινικών διόδων, με περισσό ιστό στον ανώτερο αεραγωγό, με μεγάλη γλώσσα, με μεγάλες αμυγδαλές ως συνήθως έχουν υπνική άπνοια, ενώ βασικό ρόλο παίζει και το σχήμα της γνάθου και του αεραγωγού.
Η υπνική άπνοια από μόνη της δεν θεωρείται θανατηφόρα. Ωστόσο, η έρευνα έχει βρει ότι οι άνθρωποι που έχουν την πάθηση έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν ξαφνικά μέσα σε μια δεδομένη χρονική περίοδο από εκείνους που δεν την έχουν-ειδικά αν δεν αντιμετωπιστεί.
Κατόπιν μελέτης και ανάλογα με την ένδειξη σε σχέση με το πρόβλημα του ασθενή, την ανατομία του στόματος και την συνολική οδοντοστοματολογική αξιολόγηση θα ακολουθήσουμε και την ανάλογη θεραπευτική οδό.
Η αντιμετώπιση των ασθενών που πάσχουν από υπνική άπνοια ή άπνοια γίνεται με 3 τρόπους:
α. Επεμβατικά με χειρουργική μέθοδο ΜΜΑ (Maxillomandibular Advancement),
β. Με μηχάνημα θετικής πίεσης CPAP ή
γ. Με την δημιουργία εξατομικευμένης κατασκευής ενδοστοματικής συσκευής.
Σε ότι αφορά την χειρουργική μέθοδο ΜΜΑ (Maxillomandibular Advancement), αποτελεί την πλέον αποτελεσματική μέθοδο για πλήρη έλεγχο του συνδρόμου αποφρακτικής άπνοιας ύπνου και καλυτέρευσης της ποιότητας ζωής, καθώς προσφέρει σκελετική σταθεροποίηση της άνω και κάτω γνάθου η οποία μετακινείται προς τα εμπρός, και μεγεθύνεται η ανώτερη αεραγωγός οδός.
Σε αυτήν την γναθοπροσωπική επέμβαση, χρησιμοποιείται προεγχειριτική εικονική σάρωση με τρισδιάστατη απεικόνιση για τη μεγιστοποίηση της ακρίβειας και της αποτελεσματικότητας στο χειρουργείο.
Η μετεγχειρητική πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου PSG πραγματοποιείται μετά από έξι μήνες και καταδεικνύει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό θεραπείας του συνδρόμου αποφρακτικής άπνοιας ύπνου θεραπεύεται με ποσοστό επιτυχίας άνω του 90%. Επιπλέον, οι ασθενείς κρίνουν ότι τυγχάνουν βελτίωσης της αισθητικής του προσώπου τους μετά την επεμβατική χειρουργική μέθοδο ΜΜΑ.