HEAD AND ORAL CANCER GR

Καρκίνος κεφαλής και Τραχήλου

Στατιστικά

Ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου ισοδυναμεί με περίπου το 3% όλων των καρκίνων στις Η.Π.Α. Φέτος υπολογίζεται ότι 61, 760 άνθρωποι (45,330 άντρες και 16,430 γυναίκες) θα παρουσιάσουν καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.

Υπολογίζεται ότι φέτος θα προκύψουν 13,190 θάνατοι (9,800 άντρες και 3,390 γυναίκες).

Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης μας λέει τι ποσοστό ανθρώπων ζει τουλάχιστον για 5 χρόνια αφότου εντοπιστεί ο καρκίνος. Το ποσοστό (επί τοις εκατό) σημαίνει πόσα άτομα στα 100. Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης των ανθρώπων με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου ποικίλει και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Ελέγξτε την ξεχωριστή ενότητα που περιγράφει ένα συγκεκριμένο είδος καρκίνου κεφαλής και τραχήλου για περισσότερες πληροφορίες για τα στατιστικά επιβίωσης. (Δείτε την “Επισκόπηση” για μια ολοκληρωμένη λίστα)

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα στατιστικά όσον αφορά το πόσοι άνθρωποι επιβιώνουν από αυτό το είδος του καρκίνου είναι μια εκτίμηση. Οι εκτιμήσεις προέρχονται από δεδομένα βασισμένα σε χιλιάδες ανθρώπους που πάσχουν από αυτό το είδους του καρκίνου στις Η.Π.Α. κάθε χρόνο. Επομένως ο δικός σας κίνδυνος μπορεί να είναι διαφορετικός. Οι γιατροί δεν μπορούν να πουν με σιγουριά για πόσο καιρό θα ζήσει κάποιος που πάσχει από καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Επίσης, οι ειδικοί υπολογίζουν τα στατιστικά επιβίωσης κάθε 5 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η εκτίμηση ενδέχεται να μην δείξει τα αποτελέσματα καλύτερης διάγνωσης ή θεραπείας διαθέσιμης για λιγότερο από 5 χρόνια. ( This means that the estimate may not show the results of better diagnosis or treatment available for less than 5 years.) Μάθετε περισσότερα όσον αφορά την κατανόηση των στατιστικών.

Statistics adapted from the American Cancer Society’s publication, Cancer Facts & Figures 2016, and the National Cancer Institute.

Ο παράγοντας κινδύνου είναι οτιδήποτε το οποίο αυξάνει την πιθανότητα ενός ανθρώπου να παρουσιάσει καρκίνο.Αν και οι παράγοντες κινδύνου συχνά επηρεάζουν την εξέλιξη του καρκίνου, οι περισσότεροι δεν προκαλούν άμεσα καρκίνο. Ορισμένοι άνθρωποι με αρκετούς παράγοντες κινδύνου δεν παρουσιάζουν ποτέ την ασθένεια, ενώ άλλοι χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου παρουσιάζουν την ασθένεια.Εντούτοις, το να γνωρίζεται τους παράγοντες κινδύνου σας και να συζητάτε για αυτούς με τον γιατρό σας ενδέχεται να σας βοηθήσει να κάνετε πιο ενημερωμένες επιλογές του τρόπου ζωής και της περίθαλψης της υγείας σας.

Δυο ουσίες αυξάνουν πολύ τον κίνδυνο να παρουσιαστεί καρκίνος κεφαλής και τραχήλου:

 • Καπνός. Το κάπνισμα τσιγάρων, πούρων ή πίπας, το μάσημα καπνού και η χρήση καπνού σε μορφή σκόνης είναι οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) των καρκίνων κεφαλής και τραχήλου συνδέονται με την χρήση καπνού και η ποσότητα χρήσης καπνού ενδέχεται να επηρεάσει την πρόγνωση, η οποία είναι η πιθανότητα ανάρρωσης. Επιπρόσθετα, ο έμμεσος καπνός (ο καπνός που εκπνέεται από άλλους καπνιστές και ο καπνός των τσιγάρων τους) ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να παρουσιάσει καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.
 • Αλκοόλ. Η συχνή και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο παρουσίασης καρκίνου στο στόμα, στον φάρυγγα, στον λάρυγγα και στον οισοφάγο. Η χρήση αλκοόλ και καπνού μαζί αυξάνει τον κίνδυνο ακόμα περισσότερο.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να παρουσιάσει καρκίνο κεφαλής και τραχήλου συμπεριλαμβάνουν:

 • Παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Αυτό είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένο με τον καρκίνο στην περιοχή των χειλιών, καθώς και με τον καρκίνο του δέρματος της κεφαλής και του τραχήλου.
 • Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV). Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι η μόλυνση με τον ιό αυτό έχει αρχίσει να γίνεται ένας αυξανόμενα συνηθισμένος παράγοντας κινδύνου για ορισμένα είδη καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Ο Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) συχνά μεταδίδεται από άτομο σε άτομο κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Υπάρχουν διαφορετική είδη ή στελέχη του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV). Ορισμένα στελέχη είναι εντονότερα συνδεδεμένα με ορισμένα είδη καρκίνου. Τα εμβόλια του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) προστατεύουν εναντίον ορισμένων στελεχών του ιού. Δείτε την ενότητα “Τελευταίες Έρευνες” για περισσότερες πληροφορίες.
 • Ιός Epstein-Barr (EBV). Η έκθεση στον ιό Epstein-Barr, ο οποίος είναι πιο ευρύτερα γνωστός ως ο ιός που προκαλεί μονοπυρήνωση, παίζει ένα ρόλο στην παρουσίαση του ρινοφαρυγγικού καρκίνου.
 • Φύλο. Οι άντρες είναι δυο με τρεις φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν καρκίνο κεφαλής και τραχήλου από ότι οι γυναίκες. Εντούτοις, το ποσοστό καρκίνου κεφαλής και τραχήλου στις γυναίκες αυξάνεται εδώ και δεκαετίες.
 • Ηλικία. Οι άνθρωποι άνω των 40 βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.
 • Φυλή. Οι Έγχρωμοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν ορισμένα είδη καρκίνου κεφαλής και τραχήλου από ότι οι Λευκοί.
 • Κακή στοματική και οδοντική υγιεινή. Η κακή φροντίδα του στόματος και των δοντιών έχει προταθεί ως ένας παράγοντας που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.
 • Περιβαλλοντολογικές και εργασιακές εισπνεόμενες ουσίες. Η έκθεση στον αμίαντο, στην σκόνη ξύλου, οι αναθυμιάσεις βαφών και ορισμένων χημικών ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου ενός ατόμου.
 • Χρήση μαριχουάνας. Οι έρευνες υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν κάνει χρήση μαριχουάνας ενδέχεται να βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.
 • Κακή διατροφή. Μια διατροφή χαμηλή σε Βιταμίνες Α και Β μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.
 • Νόσος γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (GERD) και Νόσος λαρυγγοοισοφαγικής παλινδρόμησης (LPRD). Η παλινδρόμηση οξέων του στομάχου στον άνω αεραγωγό και στον λαιμό έχει προταθεί ως ένας παράγοντας ο οποίος συνδέεται με την παρουσίαση καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.
 • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου ενός ατόμου.

Πρόληψη

Διαφορετικοί παράγοντες προκαλούν διαφορετικά είδη καρκίνου. Οι ερευνητές συνεχίζουν να ερευνούν το ποιοι παράγοντες προκαλούν αυτό το είδους του καρκίνου. Αν και δεν υπάρχει κανένας αποδεδειγμένος τρόπος για την πλήρη πρόληψη αυτής της νόσου, ενδέχεται να μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνό σας. Μιλήστε με τον γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τον προσωπικό σας κίνδυνο για καρκίνο.

Η διακοπή της χρήσης όλων των προϊόντων καπνού είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος για να μειώσει τον κίνδυνό του, ακόμα και για άτομα που καπνίζουν εδώ και πολλά χρόνια. Άλλα μέτρα τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου συμπεριλαμβάνουν:

 • Αποφυγή του αλκοόλ
 • Συζητώντας την μαριχουάνα ως παράγοντα κινδύνου με τον γιατρό σας και αποφεύγοντας την χρήση της μαριχουάνας
 • Χρησιμοποιώντας τακτικά αντηλιακό, συμπεριλαμβανομένου προϊόντος ενυδάτωσης για τα χείλη με έναν επαρκή δείκτη προστασίας κατά του ήλιου.
 • Μειώνοντας τον κίνδυνό σας για μόλυνση του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV), περιορίζοντας τον αριθμό των ερωτικών σας συντρόφων, μιας και το να έχετε πολλούς συντρόφους αυξάνει τον κίνδυνο της μόλυνσης του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) κατά την διάρκεια του σεξ.
 • Διατηρώντας την σωστή φροντίδα των τεχνητών οδοντοστοιχιών. Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες που δεν εφαρμόζουν σωστά μπορεί να εγκλωβίσουν ουσίες καπνού και αλκοόλ που προκαλούν καρκίνο. Άτομα με τεχνητές οδοντοστοιχίες θα πρέπει να ζητάνε από έναν οδοντίατρο για αξιολόγηση των τεχνητών οδοντοστοιχιών τους τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια για να διασφαλίζουν την καλή εφαρμογή τους. Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες πρέπει να αφαιρούνται κάθε βράδυ και να καθαρίζονται και να ξεπλένονται διεξοδικά κάθε μέρα.

Πληροφορίες ελέγχου για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου

Άνθρωποι οι οποίοι πίνουν συστηματικά αλκοόλ , κάνουν επί του παρόντος χρήση προϊόντων καπνού ή έχουν χρησιμοποιήσει προϊόντα καπνού στο παρελθόν, πρέπει να υποβάλλονται σε γενικές διαγνωστικές εξετάσεις υγείας (should receive general health screening examination.) τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.Αυτή είναι μια απλή, γρήγορη διαδικασία κατά την οποία ο γιατρός ελέγχει την μύτη, το στόμα και τον λαιμό για ανωμαλίες και ψηλαφίζει τον τράχηλο για εξογκώματα. Αν βρεθεί οτιδήποτε ασυνήθιστο, ο γιατρός θα προτείνει μια πιο αναλυτική εξέταση χρησιμοποιώντας μια ή περισσότερες από τις διαδικασίες που αναφέρονται στην ενότητα “Διάγνωση”.

Οι περιοδικοί οδοντικοί προληπτικοί έλεγχοι σε ένα οδοντίατρο είναι επίσης σημαντικοί για έλεγχο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.

Καρκίνος Κεφαλής και Τραχήλου- Συμπτώματα και Σημάδια

Τα άτομα με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου συχνά βιώνουν τα ακόλουθα συμπτώματα ή σημάδια. Ορισμένες φορές τα άτομα με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου δεν παρουσιάζουν κανένα από αυτά τα συμπτώματα ή αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από κάποια άλλη ιατρική πάθηση που να μην είναι καρκίνος.  

 • Οίδημα ή πληγή τα οποία δεν επουλώνεται. Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα
 • Κόκκινες ή λευκές κηλίδες μέσα στο στόμα
 • Εξόγκωμα, πρήξιμο ή μάζα στην περιοχή της κεφαλής ή του τραχήλου, με ή χωρίς πόνο
 • Επίμονοςπονόλαιμος
 • Κακοσμία στόματος που δεν εξηγείται από την υγιεινή
 • Βραχνάδα ή αλλαγή στη φωνή
 • Ρινική απόφραξη ή επίμονη ρινική συμφόρηση
 • Συχνές ρινορραγίες και/ή ασυνήθιστη ρινική έκκριση
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Διπλωπία (Διπλή όραση)
 • Μούδιασμα ή αδυναμία ενός μέρους του σώματος στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου
 • Πόνος ή δυσκολία στην μάσηση, στην κατάποση ή στην μετακίνηση της γνάθου ή της γλώσσας
 • Πόνος στο αυτί και/ ή στην γνάθο
 • Αίμα στο σάλιο ή στα φλέγματα, το οποίο είναι βλέννα η οποία εκκρίνεται από τις αναπνευστικές διόδους
 • Χαλάρωμα των δοντιών
 • Τεχνητές οδοντοστοιχίες που δεν εφαρμόζουν καλά πια
 • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
 • Κούραση

Αν ανησυχείτε για ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματα ή σημάδια σε αυτή την λίστα, σας παρακαλούμε να μιλήσετε με το γιατρό σας. Ο γιατρός σας θα ρωτήσει για πόσο καιρό τώρα και πόσο συχνά βιώνετε το σύμπτωμα/τα συμπτώματα, επιπρόσθετα με άλλες ερωτήσεις. Αυτό, που ονομάζεται διάγνωση, γίνεται για να βοηθήσει να βρεθεί η αιτία του προβλήματος.

Αν διαγνωσθεί καρκίνος, η ανακούφιση των συμπτωμάτων παραμένει ένα σημαντικό κομμάτι της φροντίδας και της θεραπείας του καρκίνου.  Αυτό μπορεί επίσης να ονομαστεί διαχείριση συμπτωμάτων, ανακουφιστική φροντίδα ή υποστηρικτική φροντίδα. Βεβαιωθείτε ότι θα μιλήσετε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας όσον αφορά τα συμπτώματα που βιώνετε, συμπεριλαμβανομένου οποιωνδήποτε νέων συμπτωμάτων ή κάποιας αλλαγής στα συμπτώματα.

Η επόμενη ενότητα σε αυτόν τον οδηγό είναι η “Διάγνωση” και εξηγεί τι εξετάσεις ενδέχεται να χρειαστούν για να μάθετε περισσότερα πράγματα όσον αφορά την αιτία των συμπτωμάτων. Ή διαφορετικά χρησιμοποιήστε το μενού στο πλάι της οθόνης σας για να επιλέξετε μιαν άλλη ενότητα για να συνεχίσετε να διαβάζεται αυτόν τον οδηγό.

Καρκίνος κεφαλής και τραχήλου – Διάγνωση

Οι γιατροί χρησιμοποιούν πολλές εξετάσεις για να διαγνώσουν τον καρκίνο και για να μάθουν αν έχει εξαπλωθεί σε άλλο μέρος του σώματος, κάτι το οποίο ονομάζεται “μετάσταση”. Ορισμένες εξετάσεις μπορεί επίσης να καθορίσουν ποιες θεραπείες ενδέχεται να είναι οι πιο αποτελεσματικές. Για τα περισσότερα είδη καρκίνου, μια βιοψία (δείτε την παρακάτω περιγραφή) είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει μια οριστική διάγνωση του καρκίνου. Αν η βιοψία δεν είναι εφικτή, ο γιατρός ενδέχεται να προτείνει άλλες εξετάσεις οι οποίες θα βοηθήσουν να γίνει μια διάγνωση. Ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν απεικονιστικές εξετάσεις για να μάθουν κατά πόσο ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί.

Αυτή η λίστα περιγράφει επιλογές για την διάγνωση αυτού του είδους του καρκίνου και από αυτές που απορυθμίζονται δεν θα χρησιμοποιηθούν όλες για κάθε άτομο. Ο γιατρός σας ενδέχεται να αναλογιστεί αυτούς τους παράγοντες στην επιλογή της διαγνωστικής εξέτασης:

 • Ηλικία και ιατρική κατάσταση
 • Είδος του καρκίνου που υποπτεύεται ότι έχει παρουσιαστεί
 • Σημάδια και συμπτώματα
 • Αποτελέσματα προηγούμενων εξετάσεων

Αν κάποιο άτομο έχει συμπτώματα και σημάδια καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, ο γιατρός θα καταγράψει το πλήρες ιατρικό ιστορικό, σημειώνοντας όλα τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου. Επιπρόσθετα, ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν οι ακόλουθες εξετάσεις για να διαγνωσθεί ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου:

 • Ιατρική εξέταση/ εξετάσεις αίματος και ούρων. Κατά την διάρκεια μιας ιατρικής εξέτασης, ο γιατρός ψηλαφίζει για την ύπαρξη οποιονδήποτε εξογκωμάτων επάνω στον τράχηλο, τα χείλη, τα ούλα και τα μάγουλα. Επίσης, ο γιατρός θα επιθεωρήσει τη μύτη, το στόμα, το λαιμό και τη γλώσσα για ανωμαλίες, συχνά χρησιμοποιώντας ένα φακό και έναν καθρέφτη για μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Ενδέχεται να γίνουν εξετάσεις αίματος και ούρων για να βοηθήσουν να διαγνωσθεί ο καρκίνος.
 • Εξέταση για την ύπαρξη του Ιού Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV). Η αξιολόγηση ενδέχεται να συμπεριλαμβάνει εξέταση για μόλυνση του Ιού Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV). Όπως περιγράφεται στην ενότητα “Παράγοντες Κινδύνου”, ο Ιός Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) έχει συνδεθεί με έναν υψηλότερο κίνδυνο ορισμένων καρκίνων κεφαλής και τραχήλου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το κατά πόσον ένα άτομο πάσχει από τον Ιό Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) ενδέχεται επίσης να θεωρηθεί ως παράγοντας στον καθορισμό των θεραπειών που είναι πιθανό να είναι πιο αποτελεσματικές.
 • Ενδοσκόπηση. Αυτή η εξέταση επιτρέπει στο γιατρό να δει μέσα στο σώμα χρησιμοποιώντας έναν λεπτό, φωτισμένο, εύκαμπτο σωλήνα ο οποίος ονομάζεται ενδοσκόπιο. Το άτομο ενδέχεται να βρίσκεται υπό καταστολή καθώς ο σωλήνας θα εισέρχεται απαλά μέσα από τη μύτη στο λαιμό και θα προχωρήσει προς τον οισοφάγο για να εξεταστεί το εσωτερικό της κεφαλής και του τραχήλου. Καταστολή είναι η χορήγηση φαρμάκου έτσι ώστε ο ασθενής να γίνει πιο χαλαρός, ήρεμος ή νυσταγμένος. Η εξέταση έχει διαφορετικά ονόματα ανάλογα με την περιοχή του σώματος η οποία εξετάζεται, όπως “λαρυγγοσκόπηση”, για να εξετάσουν τον λάρυγγα, “φαρυγγοσκόπηση” για να εξετάσουν τον φάρυγγα ή “ρινοφαρυγγοσκόπηση” για να εξετάσουν τον ρινοφάρυγγα.  Όταν αυτές οι διαδικασίες συνδυάζονται, ορισμένες φορές γίνεται αναφορά σε αυτές ως “πανενδοσκόπηση”.
 • Βιοψία. Βιοψία είναι η αφαίρεση μιας μικρής ποσότητας ιστού για εξέταση κάτω από ένα μικροσκόπιο. Έπειτα ένας παθολόγος αναλύει το δείγμα/τα δείγματα που είχαν αφαιρεθεί κατά την διάρκεια της βιοψίας. Ο παθολόγος είναι ένας γιατρός οποίος ειδικεύεται στο να ερμηνεύει εργαστηριακές εξετάσεις και στο να αξιολογεί κύτταρα, ιστούς και όργανα για να διαγνωσθεί μια ασθένεια. Ένα συνηθισμένο είδος βιοψίας ονομάζεται αναρροφητική βιοψία με λεπτή βελόνα. Κατά την διάρκεια αυτής της επέμβασης αφαιρούνται κύτταρα χρησιμοποιώντας μια λεπτή βελόνα η οποία εισάγεται κατευθείαν μέσα στον όγκο ή στον λεμφαδένα. Τα κύτταρα εξετάζονται κάτω από ένα μικροσκόπιο για καρκινικά κύτταρα, το οποίο ονομάζεται κυτταρική εξέταση.
 • Μοριακή εξέταση του όγκου. Ο γιατρός σας ενδέχεται να προτείνει να γίνουν εργαστηριακές εξετάσεις σε ένα δείγμα του όγκου για να αναγνωρισθούν συγκεκριμένα γονίδια, πρωτεΐνες και άλλοι χαρακτηριστικοί παράγοντες του όγκου. Τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων θα βοηθήσουν να αποφασισθεί κατά πόσον οι επιλογές της θεραπείας σας συμπεριλαμβάνουν ένα είδος θεραπείας που ονομάζεται στοχευμένη θεραπεία. Δείτε την ενότητα “Επιλογές Θεραπείας” για περισσότερες πληροφορίες.
 • Ακτινογραφίες/Κατάποση βαρίου. Η ακτινογραφία είναι ένας τρόπος για να δημιουργηθεί μια εικόνα των δομών εντός του σώματος χρησιμοποιώντας μια μικρή ποσότητα ακτινοβολίας. Ενδέχεται να είναι απαραίτητη η κατάποση βαρίου για να αναγνωρισθούν ανωμαλίες along the swallowing passage. Κατά τη διάρκεια μιας κατάποσης βαρίου, ένα άτομο καταπίνει ένα υγρό το οποίο περιέχει βάριο, και γίνεται μια σειρά ακτινογραφιών. Το βάριο επικαλύπτει τα τοιχώματα του οισοφάγου, του στομαχιού και των εντέρων έτσι ώστε να καταστεί ευκολότερο να δουν τον όγκο ή άλλες ανωμαλίες επάνω στην ακτινογραφία. Ενδέχεται να χρειαστεί ένα ειδικό είδος της τεχνικής κατάποσης βαρίου που ονομάζεται τροποποιημένη κατάποση βαρίου για να αξιολογηθούν συγκεκριμένες δυσκολίες κατάποσης. Αν υπάρχουν σημάδια καρκίνου, ο γιατρός ενδέχεται να προτείνει μια αξονική τομογραφία (CT scan) (Δείτε παρακάτω).
 • Πανοραμική Ακτινογραφία (Panorex). Αυτή είναι μια περιστρεφόμενη ή πανοραμική ακτινογραφία της άνω και της κάτω γνάθου για να εντοπισθεί ο καρκίνος ή για να αξιολογηθούν τα δόντια πριν από την ακτινοθεραπεία ή την χημειοθεραπεία.
 • Υπερηχογράφημα (Ultrasound).Το υπερηχογράφημα χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει μια εικόνα των εσωτερικών οργάνων.
 • Αξονική Τομογραφία (CT scan). Η αξονική τομογραφία δημιουργεί μια τρισδιάστατη εικόνα του εσωτερικού του σώματος χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα ακτινογραφιών. Έπειτα ένας υπολογιστής συνδυάζει αυτές τις εικόνες δημιουργώντας μια λεπτομερή εικόνα διατομής που δείχνει οποιεσδήποτε ανωμαλίες ή οποιουσδήποτε όγκους. Μια αξονική τομογραφία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να μετρηθεί το μέγεθος του όγκου. Ορισμένες φορές, μια ειδική βαφή που ονομάζεται contrast medium χορηγείται πριν από την ακτινογραφία για να παρέχει καλύτερη λεπτομέρεια στην εικόνα.  Αυτή η βαφή μπορεί να χορηγηθεί με ένεση στη φλέβα ενός ασθενούς ή να δοθεί ως υγρό για να την καταπιεί.
 • Μαγνητική Τομογραφία (MRI). Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία, όχι ακτίνες Χ, για να παράγει λεπτομερείς εικόνες του σώματος, ειδικά εικόνες λεπτών ιστών, όπως τα ούλα και την βάση της γλώσσας. Η μαγνητική τομογραφία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να μετρηθεί το μέγεθος του όγκου. Μια ειδική βαφή που ονομάζεται contrast medium χορηγείται πριν την ακτινογραφία για να δημιουργήσει μια πιο καθαρή εικόνα. Αυτή η βαφή μπορεί να χορηγηθεί με ένεση στη φλέβα ενός ασθενούς ή να δοθεί ως υγρό για να την καταπιεί.
 • Σπινθηρογράφημα οστών (Bone scan.) Το σπινθηρογράφημα οστών χρησιμοποιεί ραδιενεργούς ιχνηθέτες για να εξεταστεί το εσωτερικό των κοκάλων. Ο ιχνηθέτης χορηγείται με ένεση μέσα στη φλέβα του ασθενούς. Συγκεντρώνεται σε περιοχές του οστού και εντοπίζεται από μια ειδική κάμερα. Το υγιές οστό εμφανίζεται γκρι στην κάμερα και περιοχές τραυματισμού, όπως εκείνες που προκαλούνται από τον καρκίνο, εμφανίζονται σκούρες. Αυτή η εξέταση ενδέχεται να γίνει για να φανεί αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στα οστά.
 • Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίου (PET scan). Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίου είναι ένας τρόπος για να δημιουργηθούν εικόνες των οργάνων και των ιστών εντός του σώματος. Μια μικρή ποσότητα ραδιενεργούς ουσίας γλυκόζης χορηγείται με ένεση μέσα στο σώμα του ασθενή. Αυτή η ουσία γλυκόζης χρησιμοποιείται από τα κύτταρα που χρησιμοποιούν την περισσότερη ενέργεια. Επειδή ο καρκίνος τείνει να χρησιμοποιεί την ενέργεια ενεργά, απορροφά περισσότερη από τη ραδιενεργή ουσία. Έπειτα ένας σαρωτής εντοπίζει αυτή την ουσία για να δημιουργήσει εικόνες του εσωτερικού του σώματος.

Αφότου γίνουν οι διαγνωστικές εξετάσεις, ο γιατρός σας θα επανεξετάσει όλα τα αποτελέσματα μαζί σας. Αν η διάγνωση είναι καρκίνος, αυτά τα αποτελέσματα βοηθούν επίσης τον γιατρό να περιγράψει τον καρκίνο. Αυτό ονομάζεται σταδιοποίηση. 

Καρκίνος κεφαλής και τραχήλου – Στάδια

Σύστημα σταδιοποίησης “TNM“

Ένα εργαλείο το οποίο χρησιμοποιούν οι γιατροί για να περιγράψουν το στάδιο είναι το σύστημα “TNM. Οι γιατροί χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα από τις διαγνωστικές εξετάσεις και τις ακτινογραφίες για να απαντήσουν αυτά τα ερωτήματα:

 • Όγκος (Tumor- “T”): Πόσο μεγάλος είναι ο πρωτεύων όγκος; Που βρίσκεται;
 • Κόμβος (Node- “N”): Ο όγκος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες; Αν ναι, που και σε πόσους;
 • Μετάσταση (Metastasis- “Μ”): Ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος; Αν ναι, που και πόσο πολύ;

Τα αποτελέσματα συνδυάζονται για να καθοριστεί το στάδιο του καρκίνου για κάθε άτομο. Το στάδιο παρέχει έναν συνηθισμένο τρόπο για να περιγραφεί ο καρκίνος, έτσι ώστε οι γιατροί να μπορέσουν να συνεργαστούν για να σχεδιάσουν τις καλύτερες θεραπείες. Υπάρχει ένα διαφορετικό είδος σταδιοποίησης για κάθε είδος καρκίνου κεφαλής και τραχήλου και μπορείτε να βρείτε λεπτομερείς πληροφορίες όσον αφορά αυτά τα στάδια στην ενότητα του συγκεκριμένου είδους καρκίνου. Δείτε την “Επισκόπηση” για μια ολοκληρωμένη λίστα αυτών των ειδών του καρκίνου.

Υποτροπή καρκίνου κεφαλής και τραχήλου

Ο επανεμφανιζόμενος καρκίνος είναι καρκίνος ο οποίος έχει επιστρέψει έπειτα από την θεραπεία. Αν ο καρκίνος όντως επιστρέψει θα γίνει ακόμα ένας γύρος εξετάσεων για να μαθευτεί η έκταση της  υποτροπής. Αυτές οι εξετάσεις και οι ακτινογραφίες είναι συχνά παρόμοιες με αυτές που γίνονται κατά την περίοδο της αρχικής διάγνωσης.

Καρκίνος Κεφαλής και Τραχήλου: Επιλογές Θεραπείας

Η ομάδα περίθαλψης του καρκίνου

Εξειδικευμένοι γιατροί καρκίνου κεφαλής και τραχήλου συνήθως σχηματίζουν μια διεπιστημονική ομάδα για να φροντίσουν κάθε ασθενή και πρέπει να γίνεται μια αξιολόγηση από κάθε γιατρό προτού ξεκινήσει οποιαδήποτε θεραπεία.Αυτή η ομάδα συνήθως συμπεριλαμβάνει:

 • Έναν ογκολόγο, ο οποίος είναι ένας γιατρός που ειδικεύεται στη θεραπεία του καρκίνου με φαρμακευτική αγωγή
 • Έναν ακτινολόγο ογκολόγο, ο οποίος είναι ένας γιατρός που ειδικεύεται την παροχή ακτινοθεραπείας για την θεραπεία του καρκίνου
 • Έναν χειρούργο ογκολόγο ο οποίος είναι ένας γιατρός που ειδικεύεται στην θεραπεία του καρκίνου με χειρουργικές επεμβάσεις
 • Έναν πλαστικό (επανορθωτικό) χειρούργο
 • Ένα γναθοχειρουργό προσθετολόγο, ο οποίος είναι ένας ειδικός που εκτελεί χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης στις περιοχές της κεφαλής και του τραχήλου
 • Έναν ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος είναι ένας γιατρός που ειδικεύεται στα αυτιά, τη μύτη και τον λαιμό
 • Έναν ογκολόγο οδοντίατρο ή έναν στοματικό ογκολόγο, οι οποίοι είναι οδοντίατροι με εμπειρία στην περίθαλψη ατόμων με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου
 • Ένα φυσικοθεραπευτή
 • Έναν παθολόγο ομιλίας
 • Έναν ακουολόγο, ο οποίος είναι ένας ειδικός ακοής
 • Ένα ψυχολόγο και/ ή ένα ψυχίατρο

Οι ομάδες περίθαλψης του καρκίνου συμπεριλαμβάνουν επίσης μια πληθώρα άλλων επαγγελματιών περίθαλψης της υγείας συμπεριλαμβανομένου βοηθών γιατρών, νοσοκόμων Ογκολογίας, κοινωνικών λειτουργών, φαρμακοποιών, συμβούλων, διατροφολόγων και άλλων.  Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλάνο θεραπείας προτού ξεκινήσει η θεραπεία και τα άτομα ενδέχεται να χρειαστεί να εξεταστούν από διάφορους ειδικούς προτού αναπτυχθεί πλήρως ένα πλάνο θεραπείας.

Επισκόπηση της θεραπείας

Πολλοί καρκίνοι κεφαλής και τραχήλου μπορούν να θεραπευτούν, ειδικά αν εντοπιστούν νωρίς. Αν και η εξάλειψη του καρκίνου είναι ο πρωταρχικός στόχος της θεραπείας, η διατήρηση της λειτουργίας των κοντινών νεύρων, οργάνων και ιστών είναι επίσης πολύ σημαντική. Όταν σχεδιάζεται η θεραπεία, οι γιατροί αναλογίζονται το πως η θεραπεία μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής ενός ατόμου, όπως το πώς αισθάνεται, φαίνεται, μιλά, τρώει και αναπνέει ένα άτομο.

Παρακάτω αναφέρονται οι περιγραφές των πιο συνηθισμένων επιλογών θεραπείας για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.

Σε γενικές γραμμές, οι κύριες επιλογές θεραπείας είναι η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία και η στοχευμένη θεραπεία. Η χειρουργική επέμβαση ή η ακτινοθεραπεία από μόνες τους ή ένας συνδυασμός αυτών των θεραπειών ενδέχεται να είναι μέρος του πλάνου θεραπείας ενός ατόμου. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ενότητα κάθε συγκεκριμένου είδους καρκίνου.

Οι επιλογές θεραπείας και οι εισηγήσεις εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του είδους και του σταδίου του καρκίνου, τις πιθανές παρενέργειες και τις προτιμήσεις του ασθενή και τη γενική κατάσταση της υγείας του. Το πλάνο περίθαλψής σας ενδέχεται επίσης να συμπεριλαμβάνει θεραπεία για συμπτώματα και παρενέργειες, το οποίο είναι ένα σημαντικό κομμάτι της περίθαλψης του καρκίνου. Αφιερώστε τον χρόνο να μάθετε όλες τις επιλογές θεραπείας σας και βεβαιωθείτε ότι θα θέσετε ερωτήματα για πράγματα τα οποία δεν είναι ξεκάθαρα.

Επίσης, μιλήστε με το γιατρό σας για τους στόχους της κάθε θεραπείας και τι μπορείτε να αναμένετε ενώσω θα λαμβάνετε τη θεραπεία. Μάθετε περισσότερα όσον αφορά το να παίρνετε αποφάσεις για τις θεραπείες.

Χειρουργική επέμβαση

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ο στόχος είναι να αφαιρεθεί ο καρκινικός όγκος και ορισμένοι περιβάλλοντες υγιείς ιστοί κατά την διάρκεια μίας χειρουργικής επέμβασης. Είδη χειρουργικής επέμβασης κεφαλής και τραχήλου συμπεριλαμβάνουν:

 • Τεχνολογία Λέιζερ. Αυτό ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ενός όγκου σε πρώιμο στάδιο, ειδικά αν αυτός είχε εντοπισθεί στο λάρυγγα.
 • Αφαίρεση. Αυτή είναι μια επέμβαση για να αφαιρεθεί ο καρκινικός όγκος και ορισμένοι περιβάλλοντες υγιείς ιστοί, γνωστή ως margin.
 • Ανατομή λεμφαδένων ή ανατομή λαιμού. Αν ο γιατρός υποπτευθεί ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, ο γιατρός ενδέχεται να αφαιρέσει λεμφαδένες στον λαιμό, πιθανότατα προκαλώντας αργότερα δυσκαμψία στους ώμους. Αυτό μπορεί να γίνει ταυτόχρονα μαζί με την ανατομή.
 • Επανορθωτική (πλαστική) χειρουργική επέμβαση. Αν η χειρουργική επέμβαση του καρκίνου απαιτεί μεγάλη αφαίρεση ιστών, όπως την αφαίρεση της γνάθου, δέρματος, του φάρυγγα ή της γλώσσας, ενδέχεται το άτομο να υποβληθεί σε επανορθωτική ή πλαστική χειρουργική επέμβαση για να αντικατασταθούν οι ιστοί που λείπουν. Αυτό του είδος της χειρουργικής επέμβασης βοηθά στο να αποκατασταθεί η εμφάνιση ενός ατόμου και η λειτουργία της επηρεασμένης περιοχής. Για παράδειγμα, ένας προσθετολόγος ενδέχεται να μπορέσει να φτιάξει ένα τεχνητό οδοντικό μέρος ή μέρος του προσώπου για να βοηθήσει να αποκατασταθεί η ικανότητα της κατάποσης και της ομιλίας. Έπειτα ενδέχεται να χρειαστεί ένας παθολόγος ομιλίας για να βοηθήσει τον ασθενή να μάθει ξανά πώς να καταπίνει και να επικοινωνεί χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές ή ειδικό εξοπλισμό.

Γενικά, ανάλογα με την περιοχή, το στάδιο και το είδος του καρκίνου, ορισμένοι άνθρωποι ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες από μια επεμβάσεις. Ορισμένες φορές, δεν είναι εφικτό να αφαιρεθεί εντελώς ο καρκίνος και ενδέχεται να είναι απαραίτητες επιπρόσθετες θεραπείες. Για παράδειγμα ενδέχεται να ακολουθήσει ακτινοθεραπεία έπειτα από την χειρουργική επέμβαση και/ η χημειοθεραπεία για να καταστραφούν τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία δεν μπορούν να αφαιρεθούν κατά την διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. 

Οι παρενέργειες της χειρουργικής επέμβασης εξαρτώνται από το είδος και την περιοχή της χειρουργικής επέμβασης και κάθε ασθενής ενθαρρύνεται να μιλήσει με τον γιατρό του όσον αφορά τις παρενέργειες που αναμένονται από την συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση και για πόσο καιρό ενδεχομένως να διαρκέσουν οι παρενέργειες. Οι συνηθισμένες παρενέργειες από χειρουργικές επεμβάσεις του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου συμπεριλαμβάνουν προσωρινή ή μόνιμη απώλεια της κανονικής φωνής, διαταραγμένη ομιλία και απώλεια ακοής. Οι άνθρωποι συνήθως αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην μάσηση ή στην κατάποση έπειτα από χειρουργική επέμβαση καρκίνου, για το οποίο ενδέχεται να χρειαστεί η εισαγωγή ενός σωλήνα στο στομάχι για σκοπούς σίτισης.  Επιπρόσθετα, έπειτα από μια ολική λαρυγγεκτομή, η οποία είναι η αφαίρεση του λάρυγγα, τα άτομα ενδέχεται να έχουν μειωμένη λειτουργία του θυροειδή αδένα το οποίο θα πρέπει να διαχειριστεί.

Ακόμα μια πιθανή παρενέργεια είναι το πρήξιμο της περιοχή του στόματος και του λαιμού καταστώντας δύσκολη την αναπνοή. Αν παρουσιασθεί αυτή η παρενέργεια, οι ασθενείς ίσως υποβληθούν σε μια προσωρινή τραχειοτομή, η οποία δημιουργεί μια τρύπα στην τραχεία για να διευκολύνει την αναπνοή.

Ορισμένοι άνθρωποι βιώνουν δυσμορφίες προσώπου από την χειρουργική επέμβαση. Ενδέχεται να γίνει εισήγηση για επανορθωτική χειρουργική (δείτε πιο πάνω) για να βοηθήσει την εμφάνιση ή για την διατήρηση σημαντικών λειτουργιών, όπως της μάσησης, της κατάποσης και της αναπνοής. Οι ασθενείς θα πρέπει να συναντηθούν με τα μέλη της ομάδας υγειονομικής περίθαλψης για να τους βοηθήσουν να πάρουν αποφάσεις όσον αφορά την θεραπεία τους. Προγράμματα τα οποία βοηθούν τους ασθενείς να προσαρμοστούν σε αλλαγές στην εικόνα του σώματος ενδέχεται να φανούν χρήσιμα κα πριν και μετά την χειρουργική επέμβαση. Η συζήτηση με το γιατρό σας όσον αφορά το τι να αναμένετε και πως θα χειριστείτε την ανάρρωση μπορεί να σας βοηθήσει  να αντιμετωπίσετε τις παρενέργειες.

Μάθετε περισσότερα όσον αφορά τα βασικά στοιχεία της χειρουργικής επέμβασης του καρκίνου.

Ακτινοθεραπεία

Ακτινοθεραπεία είναι η χρήση ακτινών Χ υψηλής ενέργειας ή άλλων σωματιδίων για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Μια αγωγή (ένα πρόγραμμα) ακτινοθεραπείας συνήθως αποτελείται από ένα συγκεκριμένο αριθμό θεραπειών οι οποίες δίνονται εντός ενός καθορισμένου χρονικού διαστήματος. Μπορεί να είναι η κύρια θεραπεία για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί έπειτα από την χειρουργική επέμβαση για να καταστρέψει μικρές περιοχές του καρκίνου οι οποίες δεν μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά.

Το πιο συνηθισμένο είδος ακτινοθεραπείας ονομάζεται ακτινοθεραπεία εξωτερικών ακτινών(γνωστή και ως εξωτερική ακτινοθεραπεία), η οποία είναι ακτινοβολία η οποία χορηγείται από μια μηχανή εξωτερικά του σώματος. Ένα συγκεκριμένο είδος εξωτερικής ακτινοθεραπείας είναι η ακτινοθεραπεία διαμορφούμενης έντασης (IMRT). Η ακτινοθεραπεία διαμορφούμενης έντασης (IMRT) χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία για να κατευθύνει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις ακτίνες της ακτινοβολίας προς τον όγκο. Αυτό βοηθά στο να μειωθεί η ζημιά στα κοντινά υγιής κύτταρα, πιθανότατα προκαλώντας λιγότερες παρενέργειες.

Η θεραπεία πρωτονίων είναι ένα ακόμα είδος εξωτερικής ακτινοθεραπείας το οποίο χρησιμοποιεί πρωτόνια αντί ακτίνες Χ. Αυτή την περίοδο, η θεραπεία πρωτονίων δεν είναι μια συνηθισμένη επιλογή θεραπείας για τα περισσότερα είδη καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Δείτε την ενότητα “Τελευταίες Έρευνες” για περισσότερες πληροφορίες.

Όταν δίνεται ακτινοθεραπεία με την χορήγηση μοσχευμάτων, ονομάζεται εσωτερική ακτινοθεραπεία ή βραχυθεραπεία.  

Προτού ξεκινήσουν την ακτινοθεραπεία για οποιοδήποτε είδος καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, οι ασθενείς πρέπει να εξετάζονται από έναν στοματικό οδοντίατρο ή έναν στοματικό ογκολόγο. Εφόσον η ακτινοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει φθορά των δοντιών, τα χαλασμένα δόντια ενδέχεται να χρειαστεί να αφαιρεθούν. Συνήθως, μπορεί να γίνει πρόληψη της φθοράς των δοντιών με σωστή φροντίδα από έναν οδοντίατρο προτού ξεκινήσει η θεραπεία. Μάθετε περισσότερα για τις οδοντικές και τις στοματικές παρενέργειες. Τα άτομα πρέπει επίσης να λαμβάνουν μια αξιολόγηση από έναν παθολόγο ομιλίας ο οποίος έχει εμπειρία στη θεραπεία ατόμων με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.

Οι ασθενείς ενδέχεται να βιώσουν βραχυπρόθεσμο και μακροχρόνιο πόνο ή δυσκολία στην κατάποση, αλλαγές στη φωνή εξαιτίας του πρηξίματος και των ουλών και απώλεια της όρεξης εξαιτίας μιας αλλαγής στην αίσθηση της γεύσης. Είναι σημαντικό οι ασθενείς να ξεκινήσουν θεραπεία ομιλίας και κατάποσης νωρίς, προτού ξεκινήσει η ακτινοθεραπεία για να αποτραπούν τα μακροχρόνια προβλήματα με την ομιλία ή την σίτιση.

Επιπρόσθετα, η ακτινοθεραπεία στην κεφαλή και στον τράχηλο ενδέχεται να προκαλέσει ερυθρότητα ή ερεθισμό του δέρματος στην περιοχή που λαμβάνει την θεραπεία, πρήξιμο, ξηρότητα του στόματος, ή πυκνότερο σάλιο από ζημιά στους σιελογόνους αδένες, οστικούς πόνους, ναυτία, κούραση, πληγές στο στόμα και/ ή πονόλαιμο. Πολλές από αυτές τις παρενέργειες εξαφανίζονται λίγο μετά το τέλος της θεραπείας. Άλλες παρενέργειες ενδέχεται να συμπεριλαμβάνουν την απώλεια της ακοής εξαιτίας της συσσώρευσης υγρού στο μέσο ους, συσσώρευση κεριού η οποία στεγνώνει εξαιτίας της επίδρασης της ακτινοθεραπείας στο ακουστικό κανάλι και ίνωση (σχηματισμό ουλών) (scarring).

Η ακτινοθεραπεία ενδέχεται επίσης να προκαλέσει μια πάθηση που ονομάζεται υποθυροειδισμός, στην οποία ο θυροειδής αδένας (βρίσκεται στο λαιμό) υπολειτουργεί και κάνει τον ασθενή να αισθάνεται κουρασμένος και νωθρός.  Αυτό μπορεί να θεραπευτεί με θεραπεία θυροειδικών ορμονών. (with thyroid hormone therapy.) Κάθε ασθενής ο οποίος λαμβάνει ακτινοθεραπεία στην περιοχή του τραχήλου πρέπει να ελέγχει τακτικά τον θυροειδή του/της. Οι ασθενείς ενθαρρύνονται να μιλήσουν με τις ομάδες υγειονομικής περίθαλψής τους όσον αφορά με το τι να αναμένουν από τις παρενέργειες τις ακτινοθεραπείας προτού ξεκινήσει η θεραπεία, συμπεριλαμβανομένου του πώς μπορεί να γίνει πρόληψη ή διαχείριση αυτών των παρενεργειών.

Μάθετε περισσότερα όσον αφορά τα βασικά στοιχεία της ακτινοθεραπείας.

Χημειοθεραπεία

Χημειοθεραπεία είναι η χρήση φαρμάκων για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων, πράγμα το οποίο συνήθως γίνεται σταματώντας την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να μεγαλώνουν και να διαιρούνται.

Η συστημική χημειοθεραπεία εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος προκειμένου να φτάσει στα καρκινικά κύτταρα σε όλο το σώμα. Οι κοινοί τρόποι για να δοθεί η χημειοθεραπεία συμπεριλαμβάνουν έναν ενδοφλέβιο σωλήνα ο οποίος τοποθετείται ενδοφλέβια χρησιμοποιώντας μια βελόνα ή μέσα σε χάπι ή κάψουλα τα οποία καταπίνονται (από το στόμα).

Μια αγωγή (ένα πρόγραμμα) χημειοθεραπείας συνήθως αποτελείται από ένα συγκεκριμένο αριθμό προγραμμάτων τα οποία δίνονται εντός ενός καθορισμένου χρονικού διαστήματος. Ο ασθενής ενδέχεται να λάβει ένα φάρμακο τη φορά ή συνδυασμούς διαφορετικών φαρμάκων ταυτόχρονα.

Οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας εξαρτώνται από το κάθε άτομο και τη δόση που χρησιμοποιείται, αλλά μπορεί να συμπεριλαμβάνουν κούραση, κίνδυνο μόλυνσης, ναυτία και εμετό, απώλεια μαλλιών, απώλεια της όρεξης και διάρροια. Αυτές οι παρενέργειες συνήθως εξαφανίζονται μόλις τελειώσει η θεραπεία.

Μάθετε περισσότερα όσον αφορά τα βασικά στοιχεία της χημειοθεραπείας και για το πώς να προετοιμαστείτε για τη θεραπεία. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου αξιολογούνται συνεχώς. Η συζήτηση με το γιατρό σας είναι συνήθως ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε για τα φάρμακα που έχουν συνταγογραφηθεί για εσάς, τον σκοπό τους και τις πιθανές παρενέργειές τους ή τις αλληλεπιδράσεις τους με άλλα φάρμακα. Μάθετε περισσότερα όσον αφορά τις συνταγές των φαρμάκων από τους γιατρούς σας χρησιμοποιώντας προσιτές βάσεις δεδομένων φαρμάκων.

Στοχευμένη Θεραπεία

Η στοχευμένη θεραπεία είναι μια θεραπευτική αγωγή, η οποία στοχεύει τα συγκεκριμένα γονίδια του καρκίνου, τις πρωτεΐνες ή το περιβάλλον του ιστού τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την επιβίωση του καρκίνου. Αυτό το είδος της θεραπείας παρεμποδίζει την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων ενώ παράλληλα μειώνει τη ζημιά στα υγιή κύτταρα.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι δεν έχουν όλοι οι όγκοι τους ίδιους στόχους. O γιατρός σας, για να βρει την πιο αποτελεσματική θεραπεία, ενδέχεται να διενεργήσει εξετάσεις για να αναγνωρίσει τα γονίδια, τις πρωτεΐνες και άλλους παράγοντες μέσα στον όγκο σας. Αυτό βοηθάει τους γιατρούς να αντιστοιχήσουν καλύτερα τον κάθε ασθενή με την πιο αποτελεσματική θεραπεία όποτε αυτό είναι εφικτό. Επιπρόσθετα, γίνονται στις μέρες μας αρκετές μελέτες για να μαθευτούν περισσότερα πράγματα όσον αφορά συγκεκριμένους μοριακούς στόχους και νέες θεραπείες για αυτούς.

Για καρκίνους κεφαλής και τραχήλου, ενδέχεται να προταθούν θεραπείες οι οποίες στοχεύουν μια πρωτεΐνη του όγκου που ονομάζεται υποδοχέας επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR). Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι τα φάρμακα τα οποία παρεμποδίζουν την πρωτεΐνη “EGFR” βοηθούν στο να σταματήσουν ή επιβραδύνουν την ανάπτυξη συγκεκριμένων ειδών καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.

Μιλήστε με το γιατρό σας για πιθανές παρενέργειες για ένα συγκεκριμένο φάρμακο και για το πώς μπορεί να γίνει η πρόληψη ή η διαχείρισή τους. Μάθετε περισσότερα όσον αφορά τα βασικά στοιχεία των στοχευμένων θεραπειών.

Παροχή περίθαλψης για συμπτώματα και παρενέργειες

Ο καρκίνος και η θεραπεία του προκαλούν συχνά παρενέργειες. Επιπρόσθετα με τη θεραπεία για την επιβράδυνση, την διακοπή ή την εξάλειψη του καρκίνου, ένα σημαντικό κομμάτι της περίθαλψης του καρκίνου η ανακούφιση των συμπτωμάτων και των παρενεργειών ενός ατόμου. Αυτή η προσέγγιση ονομάζεται  ανακουφιστική ή υποστηρικτική φροντίδα, και συμπεριλαμβάνει την υποστήριξη προς τον ασθενή για τις σωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές του ανάγκες.

Η ανακουφιστική φροντίδα είναι οποιαδήποτε θεραπεία η οποία εστιάζει στην μείωση των συμπτωμάτων, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην υποστήριξη προς τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Οποιοδήποτε άτομο, ανεξαρτήτως ηλικίας ή είδους και σταδίου του καρκίνου, ενδέχεται να λάβει ανακουφιστική φροντίδα. Αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα όταν η ανακουφιστική φροντίδα ξεκινήσει όσο νωρίς χρειάζεται κατά την διαδικασία της θεραπείας του καρκίνου.

Οι άνθρωποι συνήθως λαμβάνουν θεραπεία για τον καρκίνο και ταυτόχρονα θεραπεία για να καταπραΰνουν τις παρενέργειες. Στην πραγματικότητα, ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν και τα δυο συνήθως έχουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, καλύτερη ποιότητα ζωής και αναφέρουν ότι είναι πιο ικανοποιημένοι με τη θεραπεία.

Οι ανακουφιστικές φροντίδες ποικίλουν σε μεγάλο βαθμό και συνήθως συμπεριλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, διατροφικές αλλαγές, τεχνικές χαλάρωσης, συναισθηματική υποστήριξη και άλλες θεραπείες. Ενδέχεται επίσης να λάβετε ανακουφιστικές φροντίδες παρόμοιες με εκείνες που προορίζονται για την εξάλειψη του καρκίνου όπως χημειοθεραπεία, χειρουργικές επεμβάσεις ή ακτινοθεραπεία. Μιλήστε με το γιατρό σας για τους στόχους της κάθε θεραπείας στο πλάνο θεραπείας σας.

Προτού ξεκινήσει η θεραπεία , μιλήστε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας όσον αφορά τις πιθανές παρενέργειες του συγκεκριμένου πλάνου θεραπείας σας και τις επιλογές σας για ανακουφιστική φροντίδα. Και κατά την διάρκεια και μετά τη θεραπεία, βεβαιωθείτε ότι θα πείτε στον γιατρό σας ή σε άλλο μέλος της ομάδας υγειονομικής περίθαλψης αν βιώνεται κάποιο πρόβλημα έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μάθετε περισσότερα για την ανακουφιστική φροντίδα.

Μεταστατικός καρκίνος κεφαλής και τραχήλου

Αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε μια άλλη περιοχή στο σώμα, αυτό ονομάζεται μεταστατικός καρκίνος. Ασθενείς με αυτή τη διάγνωση ενθαρρύνονται να μιλήσουν με γιατρούς οι οποίοι είναι έμπειροι στην παροχή θεραπείας αυτού του σταδίου του καρκίνου επειδή μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά το καλύτερο πλάνο θεραπείας. Μάθετε περισσότερα όσον αφορά το να παίρνετε μια δεύτερη γνώμη προτού ξεκινήσετε τη θεραπεία ούτως ώστε να αισθάνεστε άνετα με το πλάνο θεραπείας που έχει επιλεγεί. Αυτή η συζήτηση ενδέχεται να περιλαμβάνει τις κλινικές μελέτες.

Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας ενδέχεται να εισηγηθεί ένα πλάνο θεραπείας το οποίο να συμπεριλαμβάνει έναν συνδυασμό χειρουργικής επέμβασης, ακτινοθεραπείας, χημειοθεραπείας και στοχευμένης θεραπείας. Η ανακουφιστική φροντίδα θα είναι επίσης σημαντική για να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και των παρενεργειών. Για τους περισσότερους ασθενείς, η διάγνωση του μεταστατικού καρκίνου είναι πολύ αγχωτική και κατά καιρούς δύσκολη να την αντέξουν. Οι ασθενείς και οι οικογένειές τους ενθαρρύνονται να μιλήσουν για το πως αισθάνονται με γιατρούς, νοσοκόμες, κοινωνικούς λειτουργούς ή άλλα μέλη της ομάδας υγειονομικής περίθαλψης. Ενδέχεται να είναι επίσης βοηθητικό το να μιλήσετε με άλλους ασθενείς μέσω μιας ομάδας υποστήριξης.

Ύφεση και η πιθανότητα υποτροπής(επανεμφάνισης)

Η ύφεση προκύπτει όταν ο καρκίνος δεν μπορεί να εντοπιστεί στο σώμα και δεν υπάρχουν συμπτώματα. Μπορεί επίσης να ειπωθεί ότι κάποιος ασθενής “δεν έχει καμία ένδειξη της ασθένειας”.

Η ύφεση ενδέχεται να είναι προσωρινή ή μόνιμη. Αυτή η αβεβαιότητα κάνει πολλούς ανθρώπους να ανησυχούν ότι ο καρκίνος θα επιστρέψει. Ενώ αρκετές περιπτώσεις που παρουσιάζουν ύφεση είναι μόνιμες, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για την πιθανότητα ο καρκίνος να επιστρέψει. Το να κατανοήσετε τον κίνδυνό σας για υποτροπή και τις επιλογές θεραπείας ενδέχεται να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο έτοιμοι, αν ο καρκίνος όντως επιστρέψει. Μάθετε περισσότερα όσον αφορά το αντιμετωπίζετε τον φόβο της υποτροπής.

Αν ο καρκίνος όντως επιστρέψει ο καρκίνος έπειτα από την αρχική θεραπεία, αυτό ονομάζεται υποτροπιάζων καρκίνος. Ενδέχεται να επιστρέψει στην ίδια περιοχή (το οποίο ονομάζεται τοπική υποτροπή), κοντά (περιφερειακή υποτροπή), ή σε κάποια άλλη περιοχή (μακρινή υποτροπή).

Όταν προκύψει αυτό, θα ξεκινήσει ξανά ένα πρόγραμμα εξετάσεων για να μαθευτούν όσα περισσότερα πράγματα γίνεται όσον αφορά την υποτροπή. Αφότου τελειώσουν οι εξετάσεις, εσείς και ο γιατρός σας θα συζητήσετε για τις επιλογές θεραπείας σας. Συνήθως το πλάνο θεραπείας θα συμπεριλαμβάνει τις θεραπείες που έχουν αναφερθεί πιο πάνω, όπως χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, στοχευμένη θεραπεία ή ακτινοθεραπεία, αλλά ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν με διαφορετικό συνδυασμό ή να δοθούν σε διαφορετικό ρυθμό. Ο γιατρός σας ενδέχεται επίσης να προτείνει κλινικές μελέτες οι οποίες μελετάνε καινούργιους τρόπους για την θεραπεία αυτού του είδους του υποτροπιάζοντος καρκίνου. Όποιο πλάνο θεραπείας διαλέξετε, η ανακουφιστική φροντίδα θα είναι σημαντική για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και των παρενεργειών.

Άτομα με υποτροπιάζων καρκίνο βιώνουν συχνά αισθήματα όπως δυσπιστία ή φόβο. Οι ασθενείς ενθαρρύνονται να μιλήσουν με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψής τους για αυτά τα συναισθήματα και να ρωτήσουν για ομάδες υποστήριξης για να τους βοηθήσουν να τα αντιμετωπίσουν. Μάθετε περισσότερα όσον αφορά την αντιμετώπιση της υποτροπής του καρκίνου.

Αν η θεραπεία αποτύχει

Η ανάρρωση από τον καρκίνο δεν είναι πάντα εφικτή. Αν ο καρκίνος δεν μπορεί να θεραπευτεί ή να ελεγχθεί, η ασθένεια ενδέχεται να ονομαστεί προχωρημένη ή να ειπωθεί ότι βρίσκεται σε τελικό στάδιο.

Αυτή η διάγνωση είναι αγχωτική και πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να συζητήσουν για τον προχωρημένο καρκίνο. Εντούτοις, είναι σημαντικό να κάνετε ανοικτές και ειλικρινείς συζητήσεις με το γιατρό σας και την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης για να εκφράσετε τα συναισθήματά σας, τις προτιμήσεις και τις ανησυχίες σας. Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκεται εκεί για να βοηθήσει και αρκετά μέλη της ομάδας έχουν ειδικές ικανότητες, εμπειρία και γνώση για να στηρίξουν τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Το να βεβαιωθούν ότι ένα άτομο αισθάνεται άνετα σωματικά και είναι απαλλαγμένο από τον πόνο είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο και οι οποίοι αναμένεται να ζήσουν λιγότερο από έξι μήνες ενδέχεται να θελήσουν να σκεφτούν ένα είδος ανακουφιστικής φροντίδας που ονομάζεται φροντίδα σε κέντρο περίθαλψης. Η φροντίδα σε κέντρο περίθαλψης είναι σχεδιασμένη για να παρέχει την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής για ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στο τέλος της ζωής τους. Εσείς και η οικογένειά σας ενθαρρύνεστε να σκεφτείτε το που θα αισθανόσασταν πιο άνετα: στο σπίτι, στο νοσοκομείο ή σε ένα περιβάλλον ενός κέντρου περίθαλψης. Η νοσηλευτική φροντίδα και ο ειδικός εξοπλισμός μπορούν να κάνουν την παραμονή στο σπίτι μια εφικτή εναλλακτική για πολλές οικογένειες. Μάθετε περισσότερα όσον αφορά τον σχεδιασμό της φροντίδας του προχωρημένου καρκίνου.

Τι είναι οι κλινικές μελέτες;

Οι γιατροί και οι επιστήμονες πάντα ψάχνουν για καλύτερους τρόπους φροντίδας για τους ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.  Για να κάνουν επιστημονική πρόοδο, οι γιατροί δημιουργούν ερευνητικές μελέτες, οι οποίες ονομάζονται κλινικές μελέτες, στην οποία συμμετέχουν εθελοντές. Στην πραγματικότητα, κάθε φάρμακο το οποίο έχει εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είχε εξεταστεί στο παρελθόν σε κλινικές μελέτες.

Πολλές κλινικές μελέτες επικεντρώνονται στις νέες θεραπείες, αξιολογώντας κατά πόσο μια νέα θεραπεία είναι ασφαλής, αποτελεσματική και πιθανότατα καλύτερη από την παρούσα (συνηθισμένη) θεραπεία. Αυτού του είδους οι μελέτες αξιολογούν νέα φάρμακα, διάφορους συνδυασμούς υφιστάμενων θεραπειών, νέες προσεγγίσεις για την ακτινοθεραπεία ή την χειρουργική επέμβαση και νέες μεθόδους θεραπείας. Ασθενείς οι οποίοι συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες είναι συχνά ανάμεσα στους πρώτους που λαμβάνουν νέες θεραπείες, όπως νέα χημειοθεραπεία, προτού γίνουν ευρέως διαθέσιμες. Εντούτοις, δεν υπάρχει εγγύηση ότι η νέα θεραπεία θα είναι ασφαλής, αποτελεσματική ή καλύτερη από μια συνηθισμένη θεραπεία.

Υπάρχουν επίσης κλινικές μελέτες οι οποίες εξετάζουν νέους τρόπους για την καταπράυνση των συμπτωμάτων και των παρενεργειών κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για την διαχείριση των καθυστερημένων επιδράσεων που ενδέχεται να προκύψουν μετά από τη θεραπεία.  Μιλήστε με το γιατρό σας για τις κλινικές μελέτες όσον αφορά τις παρενέργειες. Επιπρόσθετα, υπάρχουν συνεχιζόμενες μελέτες για τρόπους πρόληψης της ασθένειας.

Η απόφαση για ένταξη σε μια κλινική μελέτη

Οι άνθρωποι αποφασίζουν να συμμετάσχουν σε κλινικές μελέτες για πολλούς λόγους. Για ορισμένους μια κλινική μελέτη είναι η καλύτερη διαθέσιμη επιλογή θεραπείας. Επειδή οι συνηθισμένες θεραπείες δεν είναι τέλειες, οι ασθενείς είναι συχνά πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν την επιπρόσθετη αβεβαιότητα μιας κλινική μελέτης με την ελπίδα για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Άλλοι ασθενείς προσφέρονται εθελοντικά για κλινικές μελέτες επειδή γνωρίζουν ότι αυτές οι μελέτες είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί πρόοδος στην θεραπεία του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Ακόμη και αν δεν επωφεληθούν άμεσα από την κλινική μελέτη, ενδέχεται να επωφεληθούν μελλοντικοί ασθενείς καρκίνου κεφαλής και τραχήλου από την συμμετοχή τους.

Ορισμένες φορές οι άνθρωποι ανησυχούν ότι μπορεί να μην τους δοθεί θεραπεία, εντός μιας κλινικής μελέτης, λαμβάνοντας ένα εικονικό φάρμακο ή ένα “χάπι ζάχαρης”. Εντούτοις, τα εικονικά φάρμακα συνήθως συνδυάζονται με μια συνηθισμένη θεραπεία στις περισσότερες κλινικές μελέτες του καρκίνου. Όταν ένα εικονικό φάρμακο χρησιμοποιείται σε μια μελέτη, αυτό γίνεται με την πλήρη γνώση των συμμετεχόντων. Μάθετε περισσότερα όσον αφορά τα εικονικά φάρμακα σε κλινικές μελέτες καρκίνου.

Ασφάλεια του ασθενούς και συγκατάθεση (informed consent)

Για να ενταχθούν σε μια κλινική μελέτη, οι ασθενείς πρέπει ν συμμετάσχουν σε μια διαδικασία γνωστή ως ενημερωτική συγκατάθεση/συγκατάθεση. (informed consent.) Κατά τη διάρκεια της συγκατάθεσης (During informed consent),ο γιατρός πρέπει να απαριθμήσει όλες τις επιλογές του ασθενή έτσι ώστε το άτομο να καταλάβει πως διαφέρει η νέα θεραπεία από την συνηθισμένη θεραπεία. Ο γιατρός επιβάλλεται επίσης να απαριθμήσει όλους κινδύνους της νέας θεραπείας οι οποίοι ενδέχεται να διαφέρουν, ή και όχι, από τους κινδύνους της συνηθισμένης θεραπείας. Τέλος, ο γιατρός επιβάλλεται να εξηγήσει τι απαιτείται από κάθε ασθενή προκειμένου να συμμετάσχει στην κλινική μελέτη, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των επισκέψεων στο γιατρό, τις εξετάσεις και το πρόγραμμα θεραπείας.

Ασθενείς οι οποίοι συμμετέχουν σε μια κλινική μελέτη μπορούν να πάψουν να συμμετέχουν οποιαδήποτε στιγμή για οποιοδήποτε προσωπικό ή ιατρικό λόγο. Αυτό ενδέχεται να συμπεριλαμβάνει το ότι η νέα θεραπεία δεν αποδίδει ή υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες. Οι κλινικές μελέτες επιβλέπονται επίσης προσεκτικά από ειδικούς οι οποίοι κοιτάζουν για οποιαδήποτε προβλήματα σε κάθε μελέτη. Είναι σημαντικό οι ασθενείς που συμμετέχουν σε μια κλινική μελέτη να μιλάνε με το γιατρό τους και τους ερευνητές όσον αφορά το ποιος θα παρέχει την θεραπεία και την φροντίδα τους κατά τη διάρκεια της κλινικής μελέτης, αφότου τελειώσει η κλινική μελέτη και/ ή αν ο ασθενής επιλέξει να αποχωρήσει από την κλινική μελέτη προτού αυτή τελειώσει.

Καρκίνος Κεφαλής και Τραχήλου: Τελευταίες Έρευνες

Οι γιατροί εργάζονται για να μάθουν περισσότερα για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, για τρόπους πρόληψής του, για καλύτερους τρόπους θεραπείας του και για το πώς να παρέχεται η καλύτερη φροντίδα σε άτομα που έχουν διαγνωσθεί με αυτή την ασθένεια. Οι ακόλουθοι τομείς έρευνας ενδέχεται να περιλαμβάνουν νέες επιλογές για ασθενείς μέσα από κλινικές μελέτες. Πάντα να μιλάτε με το γιατρό σας όσον αφορά τις καλύτερες επιλογές διάγνωσης και θεραπείας για εσάς.

 • Νέα φάρμακα. Βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές μελέτες για να μάθουμε περισσότερα πράγματα όσον αφορά νέα είδη φαρμάκων τα οποία ενδέχεται να βοηθήσουν στην θεραπεία του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.
 • Ανοσοθεραπεία. Η ανοσοθεραπεία, που ονομάζεται επίσης βιολογική θεραπεία, είναι σχεδιασμένη για να δίνει ώθηση στις φυσικές άμυνες του σώματος για να καταπολεμάνε τον καρκίνο. Χρησιμοποιεί υλικά τα οποία είτε φτιάχνονται από το σώμα ή μέσα σε ένα εργαστήριο για να βελτιώσουν, να βάζουν στο στόχαστρο ή να επαναφέρουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτά τα νέα φάρμακα δείχνουν δραστηριότητα με καλές προοπτικές σε τρέχουσες κλινικές μελέτες. Μάθετε περισσότερα όσον αφορά τα βασικά στοιχεία της ανοσοθεραπείας.

Ένας ενεργός τομέας της έρευνας της ανοσοθεραπείας εξετάζει νέα φάρμακα τα οποία παρεμποδίζουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται PD-1. Η πρωτεΐνη PD-1 εντοπίζεται στην επιφάνεια των κυττάρων Τ, τα οποία είναι ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων του αίματος τα οποίο βοηθά άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει την ασθένεια. Επειδή η πρωτεΐνη PD-1 εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα από το να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα, σταματώντας την λειτουργία της πρωτεΐνης PD-1 επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να εξαλείψει καλύτερα την ασθένεια. Επί του παρόντος οι ερευνητές μελετούν την ανοσοθεραπεία της πρωτεΐνης PD-1 για άτομα με υποτροπιάζων καρκίνο και μεταστατικό καρκίνο κεφαλής και τραχήλου σε κλινικές μελέτες.

 • Συνδυασμένες θεραπείες. Οι περισσότερες έρευνες για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου εστιάζουν στο να συνδυάζουν διάφορα είδη θεραπειών για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και την ποιότητα ζωής του ασθενούς.
 • Θερμοκαυτηρίαση με ραδιοσυχνότητες (RFA). Η θερμοκαυτηρίαση με ραδιοσυχνότητες είναι μια ελάχιστα επεμβατική επιλογή θεραπείας η οποία εφαρμόζει θερμότητα επάνω στον όγκο για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα. Αυτό συνήθως χρησιμοποιείται για την θεραπεία ενός τοπικού όγκου ο οποίος δεν μπορεί να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση.
 • Γονιδιακή θεραπεία. Η γονιδιακή θεραπεία είναι μια μορφή στοχευμένης θεραπείας η οποία χρησιμοποιεί biologic gene manipulation για να αλλάξει κομμάτια του γεννητικού κώδικα στα κύτταρα ενός ατόμου. Αν και η γονιδιακή θεραπεία είναι σχετικά καινούργια, φαίνεται να παρουσιάζει δυνατότητα με καλές προοπτικές για την θεραπεία του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.
 • Φωτοδυναμική θεραπεία. Στην φωτοδυναμική θεραπεία, μια φωτοευαίσθητη ουσία χορηγείται με εμβόλιο μέσα στον όγκο η οποία παραμένει περισσότερο μέσα στα καρκινικά κύτταρα παρά μέσα στα υγιή κύτταρα. Έπειτα ένα λέιζερ καθοδηγείται προς τον όγκο και καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Οι μακροχρόνιες επιδράσεις της φωτοδυναμικής θεραπείας ερευνώνταιακόμη.
 • Θεραπεία πρωτονίων. Η θεραπεία πρωτονίων μπορεί να προστεθεί σε ένα πλάνο θεραπείας για να μειωθεί τη ζημιά που γίνεται στους υγιής ιστούς. Αυτή η τεχνική ενδέχεται να βοηθήσει στην προστασία σημαντικών δομών εντός της κεφαλής, όπως το στέλεχος του εγκεφάλου και τα οπτικά νεύρα που καταλήγουν στα μάτια, όταν χρησιμοποιείται για ρινοφαρυγγικό καρκίνο, χόρδωμα (chordoma) ή  χονδροσάρκωμα. Το χόρδωμα (chordoma)είναι ένας σπάνιος όγκος ο οποίος συνήθως εμφανίζεται στην σπονδυλική στήλη ή στη βάση του κρανίου. Το χονδροσάρκωμα είναι ένας όγκος ο οποίος παρουσιάζεται στους χόνδρους.
 • Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV). Οι ερευνητές συνεχίζουν να ερευνούν την σύνδεση ανάμεσα στον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων και τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Αυτές οι μελέτες αξιολογούν τον λόγο που ο Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων αυξάνει τον κίνδυνο της ασθένειας και το πώς ο ιός μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα ορισμένων θεραπειών. Υπάρχουν επίσης μελέτες σε εξέλιξη για να καθοριστεί το κατά πόσο το εμβόλιο του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων το οποίο χρησιμοποιείται επί του παρόντος για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του καρκίνου του κόλπου, του καρκίνου του αιδοίου και του καρκίνου του πρωκτού είναι επίσης αποτελεσματικό στην πρόληψη ορισμένων ειδών καρκίνων κεφαλής και τραχήλου.
 • Ανακουφιστική φροντίδα. Βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές μελέτες για να βρεθούν καλύτεροι τρόποι να μειωθούν τα συμπτώματα και οι παρενέργειες των υφιστάμενων θεραπειών του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου προκειμένου να βελτιωθεί η άνεση και η ποιότητα ζωής των ασθενών.

Ψάχνετε για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τις Τελευταίες Έρευνες;

Αν θα θέλατε επιπρόσθετες πληροφορίες όσον αφορά τους πρόσφατους τομείς έρευνας σχετικά με τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, εξερευνήστε αυτά τα σχετικά θέματα τα οποία σας παραπέμπουν έξω από αυτόν τον οδηγό:

 • Για να βρείτε συγκεκριμένες κλινικές μελέτες για την διάγνωσή σας, μιλήστε με το γιατρό σας ή ψάξτε τώρα σε διαδικτυακές βάσεις δεδομένων κλινικών μελετών.
 • Επανεξετάστε έρευνες που ανακοινώθηκαν στις ετήσιες συνελεύσεις της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO:American Society of Clinical Oncology) το 2013, 2014, και 2015.
 • Επισκεφθείτε τη ιστοσελίδα Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO)CancerProgress.Net για να μάθετε περισσότερα όσον αφορά τον ιστορικό ρυθμό ερευνών για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου for για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Παρακαλώ σημειώστε ότι αυτός ο σύνδεσμος σας μεταφέρει σε μια ξεχωριστή ιστοσελίδα της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας.
 • Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ιδρύματος “Conquer Cancer Foundation” για να μάθετε πώς να στηρίξετε την έρευνα για κάθε είδος καρκίνου. Παρακαλώ σημειώστε ότι αυτός ο σύνδεσμος σας μεταφέρει σε μια ξεχωριστή ιστοσελίδα της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας.

Καρκίνος Κεφαλής και Τραχήλου: Αντιμετωπίζοντας τα Συμπτώματα

Ο φόβος της θεραπείας των παρενεργειών είναι συνηθισμένος έπειτα από μια διάγνωση καρκίνου, αλλά το να γνωρίζεται ότι η πρόληψη και ο έλεγχος των παρενεργειών βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στο επίκεντρο της ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας ενδέχεται να σας βοηθήσει. Αυτό ονομάζεται ανακουφιστική φροντίδα και είναι ένα σημαντικό κομμάτι του συνολικού πλάνου θεραπείας, ανεξαρτήτως του σταδίου της ασθένειας.

Υπάρχουν πιθανές παρενέργειες για κάθε θεραπεία του καρκίνου, αλλά για πολλούς λόγους οι ασθενείς δεν βιώνουν τις ίδιες παρενέργειες όταν τους δίνονται οι ίδιες θεραπείες. Αυτό μπορεί να καταστήσει δύσκολη την ακριβή πρόβλεψη για το πώς θα αισθάνεστε κατά τη διάρκεια τις θεραπείας.

Οι συνηθισμένες παρενέργειες από κάθε επιλογή θεραπείας για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου περιγράφονται λεπτομερώς εντός της ενότητας “Επιλογές Θεραπείας”. Μάθετε περισσότερα όσον αφορά τις συνηθισμένες παρενέργειες του καρκίνου και τις διαφορετικές θεραπείες, μαζί με τρόπους πρόληψης ή διαχείρισής τους. Οι παρενέργειες εξαρτώνται από μια ποικιλία παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του σταδίου του καρκίνου, της διάρκειας και της δοσολογία της θεραπείας/των θεραπειών και την γενική κατάσταση της υγείας σας.

Συζήτηση με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας όσον αφορά  τις παρενέργειες

Προτού ξεκινήσει η θεραπεία, συζητήστε με το γιατρό σας για πιθανές παρενέργειες του κάθε είδους θεραπείας της οποίας θα λαμβάνετε. Ρωτήστε ποιες παρενέργειες είναι πιο πιθανό να παρουσιαστούν, πότε είναι αναμενόμενο να προκύψουν και τι μπορεί να γίνει για την πρόληψη ή την ανακούφισή τους.

Και ρωτήστε για τον βαθμό φροντίδας που ενδέχεται να χρειαστείτε κατά τη διάρκεια της θεραπείας και της ανάρρωσης, καθώς οι συγγενείς και οι φίλοι συνήθως παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην περίθαλψη ενός ατόμου με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Μάθετε περισσότερα για την παροχή φροντίδας.

Επιπρόσθετα με τις σωματικές παρενέργειες, ενδέχεται να υπάρξουν επίσης συναισθηματικές και κοινωνικές επιδράσεις.Οι ασθενείς και οι οικογένειές τους ενθαρρύνονται να μοιραστούν τα συναισθήματά τουςμε ένα μέλος της ομάδας υγειονομικής περίθαλψής τουςτο οποίο μπορεί να βοηθήσει με στρατηγικές αντιμετώπισης, συμπεριλαμβανομένου και ανησυχίες όσον αφορά την διαχείριση του κόστους της περίθαλψης του καρκίνου σας.

Κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία, βεβαιωθείτε ότι θα πείτε στην ομάδα υγειονομικής περίθαλψης για τις παρενέργειες που βιώνετε, ακόμα και αν αισθάνεστε ότι δεν είναι σημαντικές. Ορισμένες φορές οι παρενέργειες μπορεί να διαρκέσουν πέρα από την περίοδο θεραπείας και ονομάζονται μακροχρόνιες παρενέργειες. Μια παρενέργεια που προκύπτει μήνες ή χρόνια μετά τη θεραπεία ονομάζεται καθυστερημένη επίδραση. Η θεραπεία και των δυο ειδών των επιδράσεων είναι ένα σημαντικό κομμάτι της φροντίδας επιβίωσης. (of survivorship care.) Μάθετε περισσότερα διαβάζοντας την ενότητα “Φροντίδα Παρακολούθησης” (Follow-Up Care) αυτού του οδηγού ή μιλώντας με το γιατρό σας.

Καρκίνος Κεφαλής και Τραχήλου: Φροντίδα Παρακολούθησης (Follow-Up Care)

Η φροντίδα για ανθρώπους με καρκίνο δεν τελειώνει όταν τελειώσει η ενεργή θεραπεία. Η ομάδα περίθαλψης της υγείας σας/ομάδα περίθαλψής σας (Your health care team) θα συνεχίσει να ελέγχει για να βεβαιωθεί ότι ο καρκίνος δεν έχει επιστρέψει, θα διαχειρίζεται οποιεσδήποτε παρενέργειες και θα παρακολουθεί τη γενική κατάσταση της υγείας σας. Αυτό ονομάζεται φροντίδα παρακολούθησης (follow-up care).

Αυτό το πλάνο ενδέχεται να συμπεριλαμβάνει τακτικές σωματικές και/ ή ιατρικές εξετάσεις για να παρακολουθείτε η ανάρρωσή σας για τους επερχόμενους μήνες και για τα επερχόμενα χρόνια. Μάθετε περισσότερα όσον αφορά την σημασία της φροντίδας παρακολούθησης (follow-up care).

Παρακολούθηση για υποτροπή

Ένας στόχος της φροντίδας παρακολούθησης (follow-up care) είναι να γίνεται έλεγχος για υποτροπή. Ο καρκίνος επανεμφανίζεται επειδή μικρές περιοχές καρκινικών κυττάρων ενδέχεται να μην εντοπιστούν στο σώμα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα κύτταρα ενδέχεται να αυξηθούν σε αριθμό μέχρι να εμφανιστούν σε αποτελέσματα εξετάσεων ή μέχρι να προκαλέσουν σημάδια ή συμπτώματα. Κατά την διάρκεια της φροντίδας παρακολούθησης (follow-up care), ένας γιατρός ο οποίος γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό σας μπορεί να σας δώσει εξατομικευμένες πληροφορίες για τον κίνδυνό σας για υποτροπή.  Ο γιατρός σας θα σας θέσει επίσης συγκεκριμένα ερωτήματα όσον αφορά την υγεία σας. Ορισμένοι άνθρωποι ενδέχεται να κάνουν αιματολογικές εξετάσεις ή ακτινογραφίες ως μέρος της συνηθισμένης φροντίδας παρακολούθησης (follow-up care), αλλά οι εισηγήσεις για εξετάσεις εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένου του είδους και του σταδίου του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου που είχε διαγνωσθεί αρχικά και των ειδών της θεραπείας που είχαν δοθεί.

Διαχείριση μακροχρόνιων και καθυστερημένων επιδράσεων

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναμένουν να  βιώσουν παρενέργειες όταν λαμβάνουν μια θεραπεία. Εντούτοις, συνήθως προκαλεί έκπληξη στους επιζώντες το γεγονός ότι ορισμένες παρενέργειες ενδέχεται να παραμείνουν πέρα από την περίοδο θεραπείας. Αυτές ονομάζονται μακροχρόνιες παρενέργειες. Επιπρόσθετα, ενδέχεται να αναπτυχθούν άλλες παρενέργειες που ονομάζονται καθυστερημένες επιδράσεις, μήνες ή ακόμα και χρόνια αργότερα. Οι μακροχρόνιες και οι καθυστερημένες επιδράσεις μπορεί να συμπεριλαμβάνουν και σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές.

Συζητήστε με το γιατρό σας για τον δικό σας κίνδυνο να αναπτύξετε τέτοιες παρενέργειες βάση του είδους του καρκίνου, το ξεχωριστό πλάνο θεραπείας σας και τη γενική κατάσταση της υγείας σας. Αν σας δόθηκε μια θεραπεία η οποία είναι γνωστό ότι προκαλεί συγκεκριμένες καθυστερημένες επιδράσεις, ενδέχεται επίσης να κάνετε συγκεκριμένες σωματικές εξετάσεις, ακτινογραφίες ή αιματολογικές εξετάσεις για να βοηθήσουν στον εντοπισμό και την διαχείρισή τους. Για παράδειγμα, αν λάβατε ακτινοθεραπεία, ο γιατρός σας ενδέχεται να προτείνει τακτικές αιματολογικές εξετάσεις για να ελέγξει τη λειτουργία του θυροειδούς σας αδένα.

Η αποκατάσταση είναι ένα τεράστιο κομμάτι της φροντίδας παρακολούθησης (follow-up care) έπειτα από θεραπεία του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Οι άνθρωποι ενδέχεται να λάβουν φυσικοθεραπεία για να διατηρήσουν τη κίνησή και το εύρος των κινήσεών τους, καθώς και θεραπεία ομιλίας και κατάποσης για να επανακτήσουν ικανότητες όπως το να μιλούν και να τρώνε. Η σωστή αξιολόγηση και θεραπεία μπορούν συχνά να αποτρέψουν τα μακροχρόνια προβλήματα ομιλίας και κατάποσης. Ίσως προταθεί ανακουφιστική φροντίδα, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία, για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και για την διαχείριση της διατροφής. Ορισμένοι άνθρωποι ενδέχεται να χρειαστεί να μάθουν καλύτερους τρόπους για να τρώνε ή διαφορετικούς τρόπους για να προετοιμάζουν φαγητά.

Οι άνθρωποι ενδέχεται να φαίνονται διαφορετικοί, να αισθάνονται κουρασμένοι και να μην μπορούν να μιλήσουν ή να φάνε όπως παλιά. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν κατάθλιψη. Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να προσαρμοστούν και να τους φέρουν σε επαφή με υπηρεσίες υποστήριξης. Οι ομάδες υποστήριξης ενδέχεται να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν αλλαγές που επέρχονται μετά το πέρας της θεραπείας.

Διατηρώντας ένα προσωπικό αρχείο υγείας

Εσείς και ο γιατρός σας πρέπει να συνεργαστείτε για να αναπτύξετε ένα εξατομικευμένο πλάνο φροντίδας παρακολούθησης (follow-up care). Βεβαιωθείτε ότι θα ρωτήσετε όσον αφορά οποιεσδήποτε ανησυχίες έχετε σχετικά με την μελλοντική σας σωματική ή συναισθηματική υγεία. Η Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας προσφέρει αιτήσεις για να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια περίληψη θεραπείας για να παρακολουθείτε τη θεραπεία του καρκίνου που λάβατε και να για να αναπτύξετε ένα πλάνο θεραπείας επιβίωσης (a survivorship care plan) όταν ολοκληρωθεί η θεραπεία.

Αυτή είναι επίσης μια καλή στιγμή για να αποφασίσετε ποιος θα ηγηθεί της φροντίδας παρακολούθησής σας (follow-up care).Ορισμένοι επιζώντες συνεχίζουν να επισκέπτονται τον ογκολόγο τους, ενώ άλλοι μεταβαίνουν πίσω στη γενική φροντίδα του οικογενειακού τους γιατρού ή ενός άλλου ειδικού υγειονομικής περίθαλψης. Αυτή η απόφαση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του είδους και του σταδίου του καρκίνου, των παρενεργειών, των κανόνων ασφάλειας υγείας και των προσωπικών σας προτιμήσεων.

Αν ένας γιατρός, ο οποίος δεν εμπλεκόταν άμεσα στην περίθαλψη του καρκίνου σας, πρόκειται να ηγηθεί της φροντίδας παρακολούθησής σας (follow-up care), βεβαιωθείτε ότι θα μοιραστείτε μαζί του ή μαζί της την περίληψη θεραπείας του καρκίνου σας and survivorship care plan forms,καθώς και όλους του μελλοντικούς παρόχους φροντίδας σας. Λεπτομέρειες όσον αφορά τη θεραπεία του καρκίνου σας είναι πολύ πολύτιμες για τους ειδικούς υγειονομικής περίθαλψης οι οποίοι θα σας φροντίζουν για όλη σας τη ζωή.

Καρκίνος Κεφαλής και τραχήλου: Επιβίωση

Τι είναι η επιβίωση;

Η λέξη επιβίωση σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους. Δυο συνηθισμένοι ορισμοί συμπεριλαμβάνουν:

 • Να μην έχετε σημάδια του καρκίνου αφότου τελειώσετε την θεραπεία
 • Η διαδικασία του να ζεις με τον καρκίνο, μέσα από αυτόν και πέρα από αυτόν. Σύμφωνα με αυτόν ορισμό η επιβίωση του καρκίνου ξεκινά στη διάγνωση και συμπεριλαμβάνει ανθρώπους οι οποίοι συνεχίζουν να λαμβάνουν θεραπεία σε μακροχρόνιο επίπεδο, είτε για να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής ή για να διαχειριστούν μια χρόνια ασθένεια.

Κατά κάποιο τρόπο, η επιβίωση είναι μια από τις πιο περίπλοκες πτυχές της εμπειρίας του καρκίνου επειδή είναι διαφορετική για κάθε άτομο.

Οι επιζώντες ενδέχεται να βιώσουν ένα συνδυασμό έντονων συναισθημάτων συμπεριλαμβανομένου χαράς, ανησυχίας, ανακούφισης, ενοχής και φόβου. Ορισμένοι άνθρωποι λένε ότι εκτιμούν τη ζωή περισσότερο έπειτα από μια διάγνωση καρκίνου και έχουν κερδίσει μια μεγαλύτερη αποδοχή του εαυτού τους . Άλλοι γίνονται πολύ νευρικοί όσον αφορά την υγεία τους και αβέβαιοι για το πώς να αντιμετωπίσουν την καθημερινή τους ζωή.

Οι επιζώντες ενδέχεται να αισθανθούν λίγο άγχος όταν τερματιστούν οι συχνές επισκέψεις στην ομάδα υγειονομικής περίθαλψης μετά το τέλος της θεραπείας. Συχνά, οι σχέσεις που αναπτύσσονται με την ομάδα περίθαλψης του καρκίνου παρέχουν μια αίσθηση ασφάλειας κατά τη διάρκεια της θεραπείας και στους ανθρώπους λείπει αυτή η πηγή υποστήριξης. Αυτό ενδέχεται να ευσταθεί περισσότερο καθώς νέες ανησυχίες και προκλήσεις έρχονται στην επιφάνεια με την πάροδο του χρόνου, όπως οποιεσδήποτε καθυστερημένες επιδράσεις της θεραπείας, συναισθηματικές προκλήσεις συμπεριλαμβανομένου φόβου για υποτροπή, ανησυχίες σεξουαλικότητας και γονιμότητας, και οικονομικά και εργασιακά θέματα.

Κάθε επιζών έχει ξεχωριστές ανησυχίες και προκλήσεις. Σε κάθε πρόκληση ένα καλό πρώτο βήμα είναι να μπορείς να αναγνωρίζεις τους φόβους σου και να μιλάς για αυτούς. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση συμπεριλαμβάνει:

 • Να κατανοείται την πρόκληση την οποία αντιμετωπίζεται
 • Να σκέφτεστε καλά τις λύσεις
 • Να ζητάτε και να επιτρέπετε την υποστήριξη των άλλων, και
 • Να αισθάνεστε άνετα με το πλάνο δράσης που επιλέξατε.

Πολλοί επιζώντες βρίσκουν βοηθητικό το να εντάσσονται σε ομάδες υποστήριξης στις οποίες θα συμμετέχουν αυτοπροσώπως ή σε μια διαδικτυακή κοινότητα επιζώντων. Αυτό σας επιτρέπει να μιλάτε με άτομα τα οποία έχουν βιώσει παρόμοιες εμπειρίες από πρώτο χέρι.Άλλες επιλογές για την εξεύρεση υποστήριξης συμπεριλαμβάνουν το να μιλάτε με ένα φίλο σαςή ένα μέλος της ομάδας υγειονομικής περίθαλψής σαςή σε ατομικό σύμβουλο ή να ζητήσετε βοήθεια στο κέντρο εκμάθησης πόρων του κέντρου όπου είχατε λάβει τη θεραπεία.

Η αλλαγή ρόλου των παρόχων φροντίδας

Οι συγγενείς και οι φίλοι ενδέχεται επίσης να περάσουν περιόδους μετάβασης. Ένας πάροχος φροντίδας παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο όσον αφορά την υποστήριξη προς ένα άτομο που έχει διαγνωσθεί με καρκίνο, παρέχοντας σωματική, συναισθηματική και πρακτική φροντίδα σε καθημερινή βάση ή όπως είναι αυτή απαραίτητη. Πολλοί πάροχοι φροντίδας επικεντρώνονται στο να παρέχουν αυτή την υποστήριξη, ειδικά αν η περίοδος φροντίδας διαρκεί για πολλούς μήνες ή περισσότερο.

Εντούτοις, με την ολοκλήρωση της φροντίδας, συχνά αλλάζει ο ρόλος του πάροχου φροντίδας. Εν τέλει, η ανάγκη για φροντίδα που να σχετίζεται με τη διάγνωση του καρκίνου θα γίνει πολύ μικρότερη ή θα τελειώσει. Οι πάροχοι φροντίδας μπορούν σε αυτό το άρθρο να μάθουν περισσότερα για την προσαρμογή στην ζωή μετά την παροχή φροντίδας.

Μια νέα προοπτική για την υγεία σας

Για πολλούς ανθρώπους, η επιβίωση λειτουργεί ως ένα ισχυρό κίνητρο για να κάνουν θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.  

Άνθρωποι οι οποίοι αναρρώνουν από καρκίνο κεφαλής και τραχήλου ενθαρρύνονται να ακολουθήσουν εξακριβωμένες κατευθυντήριες γραμμές για καλή υγεία, όπως το να μην καπνίζουν, να περιορίζουν το αλκοόλ, να τρώνε καλά και να διαχειρίζονται το άγχος. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει να ξανακτίσετε το επίπεδο δύναμης και ενέργειάς σας. Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα κατάλληλο πλάνο άσκησης βασισμένο στις ανάγκες, τις φυσικές ικανότητες και το επίπεδο της σωματικής κατάστασής σας. Μάθετε περισσότερα όσον αφορά το να παίρνετε υγιής αποφάσεις για τον τρόπο ζωής σας.

Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό, να κάνετε τους περιοδικούς προληπτικούς ελέγχους και τις εξετάσεις που σας προτείνονται (to have recommended medical check-ups and tests) (Δείτε την ενότητα “Φροντίδα Παρακολούθησης” (Follow-Up Care) για να φροντίζετε την υγεία σας. Ενδέχεται να προταθεί επίσης αποκατάσταση καρκίνου και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει οποιαδήποτε υπηρεσία από ένας εύρος υπηρεσιών όπως φυσικοθεραπεία, συμβουλευτική καριέρας (career counseling), διαχείριση πόνου, προγραμματισμό διατροφής και/ ή συναισθηματική συμβουλευτική (emotional counseling). Ο στόχος της αποκατάστασης είναι να βοηθά τους ανθρώπους να επανακτήσουν τον έλεγχο σε πολλούς τομείς της ζωής τους και να παραμείνουν όσο το δυνατό περισσότερο ανεξάρτητοι και παραγωγικοί.

Μιλήστε με το γιατρό σας για να αναπτύξετε ένα πλάνο επιβίωσης φροντίδας (a survivorship care plan.)που να είναι το καλύτερο για τις ανάγκες σας.

Ψάχνετε για περισσότερες για πηγές επιβίωσης;(survivorship resources)

Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την επιβίωση καρκίνου, εξερευνήστε αυτά τα σχετικά θέματα.Παρακαλώ σημειώστε ότι αυτοί ο σύνδεσμοι θα σας μεταφέρουν σε άλλες ενότητες της ιστοσελίδας της ιστοσελίδας

 • ASCO Answers Cancer Survivorship Guide: Αυτό το βιβλιαράκι των σαράντα τεσσάρων σελίδων (διαθέσιμο σε μορφή ‘PDF’) βοηθάει τους ανθρώπους να κάνουν την μετάβαση πίσω στη ζωή έπειτα από θεραπεία. Συμπεριλαμβάνει blank treatment summary and survivorship care plan forms.
 • Cancer.Net Ενημερωτικό Βίντεο Ασθενών: Δείτε ένα σύντομο βίντεο με επικεφαλή έναν εδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας το οποίο παρέχει πληροφορίες για το τι ακολουθεί αφότου τελειώσετε τη θεραπεία.
 • Πηγές επιβίωσης (Survivorship Resources🙂 Η ιστοσελίδα Cancer.Netπροσφέρει έναν ολόκληρο τομέα αυτής της ιστοσελίδας με πόρους για να βοηθήσει τους επιζώντες, συμπεριλαμβανομένου για επιζώντες σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.

 

Τα περιστατικά μας


Για να κλείσετε ραντεβού διαδικτυακά πατήστε εδώ.

Έχετε ερωτήσεις;

Επικοινωνήστε μαζί μας  στο +357 25 76 10 1