WISDOM TEETH GR

Εξαγωγή Φρονιμίτων

Οι φρονιμίτες ή οι Τρίτοι Γομφίοι όπως ονομάζονται επίσης είναι τα τελευταία δόντια που αναπτύσσονται και εμφανίζονται στο στόμα κατά τις ηλικίες των 17 και 25, μια περίοδος της ζωής που ονομάζεται η «Εποχή της Σοφίας».  Μερικές φορές αυτά τα δόντια μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για το στόμα, όταν όμως είναι  υγιή και σωστά ευθυγραμμισμένα . Τις περισσότερες φορές , δεν είναι ευθυγραμμισμένα και απαιτούν αφαίρεση .Η κακή ευθυγράμμιση των δοντιών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα παρακείμενα δόντια, στα νεύρα ή στη γνάθο.

Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο, οι φρονιμίτες να μην ανατείλουν καθόλου και να παραμείνουν όπως λέμε έγκλειστοι μέσα στο ούλο ή/και τη γνάθο ή να ανατείλουν μερικώς (ημιέγκλειστοι).

Οι περισσότεροι ασθενείς αποφεύγουν να επισκεφθούν τον οδοντίατρο η Στοματογναθοπροσωποχειρουργό τους καθώς  φοβούνται ότι μια τέτοια επέμβαση είναι επίπονη.

Έγκλειστοι Φρονιμίτες  

Οι φρονιμίτες αντιμετωπίζουν όχι μόνο τα συνήθη οδοντιατρικά προβλήματα όπως όλα τα υπόλοιπα δόντια, αλλά και κάποια επιπλέον προβλήματα λόγω της ιδιαιτερότητας τους. Το πιο συνηθισμένο είναι οι έγκλειστοι φρονιμίτες να παραμείνουν μέσα στα ούλα. Αυτοί οι φρονιμίτες ονομάζονται έγκλειστοι φρονιμίτες.

Τι ονομάζεται έγκλειστο δόντι;

Οι περισσότερες επιπλοκές που αφορούν τους φρονιμίτες οφείλονται στο γεγονός ότι είναι τα τελευταία μόνιμα δόντια που ανατέλλουν, και συχνά δεν υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος στο πίσω μέρος της σιαγόνας μετά τους δεύτερους γομφίους για να ανατείλουν φυσιολογικά και οι φρονιμίτες.

Σε γενικές γραμμές τα έγκλειστα δόντια δεν είναι σε θέση να ανατείλουν μέσα στα ούλα, επειδή δεν υπάρχει αρκετός χώρος. Εννέα στους δέκα ανθρώπους έχουν τουλάχιστον ένα έγκλειστο φρονιμίτη και λιγότερο συχνά έγκλειστο κυνόδοντα, προγόμφιο, γομφίο ή τομέα.

Πόσο σοβαρό είναι να έχεις ένα έγκλειστο φρονιμίτη;

Εάν αφεθούν στο στόμα έγκλειστοι φρονιμίτες μπορεί να βλάψουν τα γειτονικά δόντια και νεύρα ή να μολυνθούν προκαλώντας, ενδεχομένως όπως ταξιδεύουν τα βακτήρια μέσω της κυκλοφορίας του αίματος από το στόμα και σε άλλα όργανα του σώματός σας, συστηματικές λοιμώξεις και ασθένειες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια κύστη γεμάτη με υγρό μπορεί να σχηματιστεί γύρω από τη βάση του μη θεραπευμένου φρονιμίτη. Καθώς μεγαλώνει η κύστη μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως κοιλότητες έξω από τη γνάθο και ζημιές γύρω από τα νεύρα, τα δόντια και σε άλλες δομές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις έγκλειστου φρονιμίτη, λόγω κλίσης του δοντιού και επαφής με τον τραπεζίτη που βρίσκεται ακριβώς μπροστά του, προκαλούν μόνιμη καταστροφή του οστού που στηρίζει τον δεύτερο γομφίο, με αποτέλεσμα την δημιουργία περιοδοντικού προβλήματος.

 

Ημιέγκλειστο Δόντι

Συχνά οι φρονιμίτες μπορεί ακόμα και να ανατείλουν μερικώς είναι δηλαδή ημιέγκλειστοι στο ούλος.  

Όταν ο φρονιμίτης είναι ημιέγκλειστος, συσσωρεύονται βακτήρια ανάμεσα στο ούλος και στο δόντι, τα οποία προκαλούν φλεγμονές με πόνο, πρήξιμο, ακαμψία της γνάθου και γενική κακουχία.

Τα ημιέγκλειστα δόντια είναι επίσης πολύ πιο ευάλωτα στην τερηδόνα και στην ουλίτιδα γιατί, λόγω θέσης, είναι δύσκολο να τα φθάσει η οδοντόβουρτσα και να καθαριστούν καλά όλες οι επιφάνειές τους.

 

WISDOM TEETH GR1

 

Συμπτώματα

Υπό φυσιολογικές συνθήκες όταν ανατέλλουν οι φρονιμίτες στο στόμα τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι ελαφριά φλεγμονή και ήπιος πόνος που διαρκούν για λίγες μόνον ημέρες. Αυτά τα συμπτώματα δεν είναι ανησυχητικά και συνήθως καταπραΰνονται με ένα απλό παυσίπονο.

Συμπτώματα που αποτελούν ένδειξη προβλημάτων και μπορεί να σηματοδοτούν την ανάγκη εξαγωγής ενός φρονιμίτη είναι:

 • Πόνος. Ο πόνος είναι το πιο κοινό και συχνότερα εμφανιζόμενο σύμπτωμα όταν υπάρχουν προβλήματα σχετιζόμενα με τους φρονιμίτες. Συνήθως είναι ιδιαίτερα έντονος, αλλά η ακριβής αιτιολογία του μπορεί να ποικίλει ανά περίπτωση. Δεν είναι πάντα ένδειξη κάποιου προβλήματος, καθώς ακόμα και φρονιμίτες που ανατέλουν απόλυτα φυσιολογικά και σωστά μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο καθώς πρέπει να διαπεράσουν το στρώμα των ούλων.
 • Ερυθρότητα, ευαισθησία, και φλεγμονή ούλων. Μιά προσωρινή φλεγμονή των ούλων είναι αναμενόμενη κατά την ανατολή του φρονιμίτη. Αν όμως διαρκεί χωρίς να εμφανίζεται ο φρονιμήτης πιθανόν να υπάρχει πρόβλημα εγκλεισμού.
 • Ερεθισμός και οίδημα του προσώπου. Η εμφάνιση οιδήματος του προσώπου στην πίσω πλευρά της σιαγόνας είναι επίσης αρκετά συνηθισμένο σύμπτωμα. Μπορεί να αποτελεί ένδειξη ενός έγκλειστου φρονιμίτη που αδυνατεί να ανατείλει σωστά και πιέζει τους γύρω ιστούς, ή να οφείλεται στην εκδήλωση περιστεφανίτιδας. Το πρήξιμο μπορεί επίσης να παρατηρηθεί γύρω από το αυτί ή στο λαιμό.
 • Άσχημη αναπνοή. Είναι συνήθως αποτέλεσμα μιας περιοδοντικής λοίμωξης γύρω από τον φρονιμίτη λόγω περιστεφανίτιδας.
 • Πύον. Η εμφάνιση πύου στο στόμα στην περιοχή του φρονιμίτη είναι ένδειξη ότι έχει δημιουργηθεί οδοντικό ή πιθανότερα περιοδοντικό απόστημα. Συνήθως συνοδεύεται από άσχημη αναπνοή και γεύση στο στόμα.
 • Έλκη. Αν ο φρονιμίτης ανατείλει στραβά μπορεί να τρίβεται στην εσωτερική πλευρά της παρειάς ή στην γλώσσα δημιουργώντας έλκη που μπορεί να είναι επώδυνα κατά την μάσηση.
 • Πονοκέφαλος. Η πίεση που ασκεί ένας έγκλειστος φρονιμίτης μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο σαν παρενέργεια.
 • Πόνος στο λαιμό, Δυσκολία στην κατάποση. Η φλεγμονή κοντά στην κροταφογναθική διάρθρωση και το λαιμό λόγω του φρονιμίτη μπορεί να προκαλέσει πόνο στο λαιμό και δυσκολία στο άνοιγμα της γνάθου και στην κατάποση της τροφής.
 • Πρησμένοι λεμφαδένες. Το πρήξιμο των λεμφαδένων κάτω από το σαγόνι λόγω της λοίμωξης που έχει προκαλέσει ένας φρονιμήτης έχει σαν αποτέλεσμα οίδημα και πόνο στο λαιμό.
 • Ναυτία, και Πυρετός. Όταν η λοίμωξη, που προκαλεί η περιστεφανίτιδα γύρω από τον φρονιμίτη, γίνει σοβαρή και επεκταθεί βαθύτερα στους ιστούς του προσώπου, το σαγόνι, και το λαιμό μπορεί να εκδηλωθεί ναυτία, πυρετός, και αίσθημα κόπωσης. Απαιτείται άμεση ιατρική αντιμετώπιση.
 • Κύστες ή Όγκοι. Πολύ σπάνια, σε περιπτώσεις έγκλειστων φρονιμίτων που παραμένουν παγιδευμένοι μέσα στη γνάθο μπορεί να σχηματιστούν κύστες ή όγκοι.

Αυτά είναι μερικά από τα κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με προβλήματα φρονιμίτη, για τα οποία η πιο συνήθης και απλή μέθοδος αντιμετώπισης τους είναι η εξαγωγή του φρονιμίτη.

Αντιμετώπιση  – Χειρουργική Επέμβαση

Όταν η θέση του φρονιμίτη μπορεί να εμποδίζει τη σωστή στοματική υγιεινή, προτείνεται η προληπτική εξαγωγή του.

Είναι σημαντικό η χειρουργική αφαίρεση των φρονιμίτων να γίνει σε νεαρή ηλικία, όταν δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η ανάπτυξη των ριζών (που συνεπάγεται πιο εύκολη επέμβαση), αλλά και το πιο σημαντικό δεν θα έχουν προλάβει να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στα παρακείμενα δόντια και ιστούς.

Σημειωτέων, αν ο φρονιμίτης έχει ανατείλει ολόκληρος μέσα από το ούλο, η εξαγωγή του γίνεται εξίσου εύκολα με αυτή οποιουδήποτε άλλου δοντιού. Αν όμως ο φρονιμίτης δεν έχει ανατείλει και είναι έγκλειστος στη γνάθο, τότε χρειάζεται να γίνει τομή στο ούλο και στη συνέχεια αφαίρεση του τμήματος του οστού που βρίσκεται πάνω από το δόντι.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνήθως γίνεται τμηματική εξαγωγή του δοντιού και δεν αφαιρείται ολόκληρο, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ποσότητα οστού που πρέπει να αφαιρεθεί για την εξαγωγή του δοντιού.

Το πόσο εύκολα θα γίνει η εξαγωγή του φρονιμίτη εξαρτάται από τη θέση του δοντιού. Πριν την επέμβαση, ο Στοματικός και Γναθοπροσωπικής χειρουργός θα συζητήσει τη διαδικασία μαζί σας και θα σας πει τι να περιμένετε. Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να κάνετε ερωτήσεις. Επίσης, μιλήστε με το χειρουργό σας για τυχόν ανησυχίες που έχετε. Βεβαιωθείτε ότι ενημερώσετε το γιατρό για οποιαδήποτε ασθένεια έχετε και τα φάρμακα που παίρνετε.

Υπάρχουν διάφορες προϋποθέσεις που επηρεάζουν την αφαίρεση ενός φρονιμίτη. Οι προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνουν το που βρίσκεται και το στάδιο ανάπτυξης της ρίζας του. Αν οι φρονιμίτες είναι μολυσμένοι, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι πιο περίπλοκη.

Τις περισσότερες φορές οι φρονιμίτες ή  τρίτοι γομφίοι μπορούν να αφαιρεθούν με καθόλου πόνο. Η αφαίρεση ενός έγκλειστου ή ημίκλειστου φρονιμίτη γίνεται χειρουργικά με τοπική αναισθησία. 

Μετά την αναισθητοποίηση της περιοχής πραγματοποιείται τομή πάνω από το ούλο που καλύπτει τον φρονιμίτη. Στην συνέχεια με το οδοντογλύφανο (οδοντιατρικός τροχός) αφαιρείται το τμήμα του οστού που καλύπτει το δόντι. Έπειτα το δόντι εκ μοχλεύεται, ώστε να εξαχθεί από το οστό της γνάθου. Ορισμένες φορές λόγω έλλειψης χώρου για την εξαγωγή είναι αναγκαίος ο τεμαχισμός του δοντιού με το οδοντογλύφανο. Μετά την εξαγωγή το τραύμα συρράπτεται. Μετεγχειρητικά εμφανίζεται πόνος και οίδημα της περιοχής για 2 με 3 ημέρες, ενώ τα συμπτώματα εξαφανίζονται πλήρως εντός μιας εβδομάδας.

Πιο κάτω παρατίθενται βίντεο με την διαδικασία εξαγωγής έγκλειστου φρονιμίτη, έγκλειστου φρονιμίτη με κλήση και ημίκλειστού φρονιμήτη.  


Είναι δύσκολη / επώδυνη η εξαγωγή ενός φρονιμίτη;

Όπως αναφέρεται και ποιο πάνω ο βαθμός δυσκολίας διαγράφεται από τη θέση του δοντιού και την ποιότητα του οστού που το περιβάλλει. Ο Στοματικός και Γναθοπροσωπικός μας χειρουργός σε κάθε περίπτωση ακολουθεί μια διαδικασία που είναι εντελώς ανώδυνη και διαρκεί από 2-3 λεπτά μέχρι και 10 το μέγιστο.


Πότε θα πρέπει να αφαιρέσω τους φρονιμίτες μου;

Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, δεν είναι σοφό να περιμένετε μέχρι οι φρονιμίτες σας να αρχίσουν να σας βλάπτουν για να τους αφαιρέσετε. Όσο πιο νωρίς τους αφαιρέσετε τόσο το καλύτερο. Η μελέτη της Αμερικανικής Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής – AAOMS συνιστά ώστε οι φρονιμίτες να αφαιρούνται από τη στιγμή που ο ασθενής είναι ένας νεαρός ενήλικας.

Ο λόγος είναι ότι είναι πιο εύκολο να αφαιρεθούν οι φρονιμίτες ενός νεαρού ενήλικα, διότι το ριζικό σύστημα δεν είναι πλήρες. Καθώς μεγαλώνουν οι φρονιμίτες, οι ρίζες τους επιμηκύνουν και μπορεί να μπερδευτούν με τα νεύρα της κάτω γνάθου. Αν συμβεί αυτό, είναι πιο πιθανό να συμβούν επιπλοκές.


Δεν πονάω, πρέπει να αφαιρέσω τους φρονιμίτες μου;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όσο δεν νιώθουν πόνο, δεν έχουν να ανησυχούν για τους φρονιμίτες τους. Ωστόσο, η έλλειψη πόνου δεν σημαίνει και ότι δεν υπάρχει ασθένεια ή πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, οι φρονιμίτες που βγαίνουν κανονικά μπορεί να εξακολουθούν να είναι επιρρεπείς σε ασθένειες, σύμφωνα με μια μελέτη από τον Αμερικανικό Οργανισμό της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής.

Τα βακτήρια που υπάρχουν στο στόμα μπορούν να οδηγήσουν στην ασθένεια των ούλων και σε άλλα προβλήματα, πριν τα συμπτώματα σας ενημερώσουν ότι κάτι πάει λάθος. Ενώ το βούρτσισμα, η χρήση οδοντικού νήματος και η οδοντιατρική περίθαλψη μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη αυτών των προβλημάτων σε άλλα μέρη του στόματός σας, η θέση των φρονιμίτων καθιστά πολύ δύσκολο να κρατηθεί η περιοχή καθαρή και χωρίς βακτηρίδια. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα βακτήρια και οι ασθένειες των ούλων στους φρονιμίτες επηρεάζουν συχνά την περιοχή και άλλα παρακείμενα δόντια στο πίσω μέρος του στόματός σας. 


Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω φρονιμίτες και αν χρειάζονται εξαγωγή;

Θα σας ζητήσουμε μια ακτινογραφία προκειμένου να δούμε τους φρονιμίτες σας. Η ακτινογραφία γίνεται και για να δούμε την ακριβή θέση τους και να αποφασίσουμε αν χρειάζεται χειρουργική αφαίρεσή τους. Μερικές φορές χρειάζεται και τρισδιάστατη απεικόνιση.


 Τι να περιμένουμε μετά από μια εξαγωγή;

 • Μετά την επέμβαση μπορεί να έχουμε πόνο και πρήξιμο της περιοχής για μερικές μέρες, συμπτώματα όμως που μπορούμε σε μεγάλο βαθμό να προλάβουμε με την έγκαιρη χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.
 • Αιμορραγία μπορεί να συμβεί για αρκετές ώρες μετά από μια εξαγωγή δοντιού . Αποφύγετε τα  ζεστά υγρά ( όπως καφέ ή σούπα ) .
 • Συχνά δημιουργείται οίδημα στην περιοχή του προσώπου όπου έγινε η εξαγωγή. Για την ελαχιστοποίηση του οιδήματος , τοποθετήστε ένα κομμάτι πάγου , τυλιγμένο σε ένα πανί , σε εκείνη την περιοχή του προσώπου σας. Εφαρμόστε το για 10 λεπτά και 20 λεπτά μετά επαναλάβετε.
 • Πόνος, ο Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός του κέντρου μας θα σας σας χορηγήσει αναλγητικά για τη μείωση του πόνου.
 • Πριν από την εξαγωγή είναι πιθανόν ο γιατρός να σας δώσει κάποια αντιβίωση προκειμένου να αποφευχθεί λοίμωξη.
 •  Μετά την εξαγωγή η διατροφή σας θα πρέπει  να περιορίζεται σε μια υγρή δίαιτα έως ότου όλο το μούδιασμα από την αναισθησία να έχει φύγει. Να τρώτε μαλακές τροφές και να αποφεύγετε το αλκοόλ.
 • Συνεχίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας , αλλά αποφύγετε τα διπλανά δόντια  κατά τη διάρκεια των πρώτων 24 ωρών . Τη δεύτερη ημέρα , επαναλάβετε απαλό βούρτσισμα των δοντιών σας 

Ποια είναι η περίοδος ανάκαμψης μετά την εξαγωγή;

Αφού αφαιρέσετε τους φρονιμίτες, η περίοδος ανάκαμψης εξαρτάται από τον βαθμό δυσκολίας της επέμβασης (αν είναι μια απλή εξαγωγή δοντιού ή είναι ένας έγκλειστος φρονιμίτης). Συνήθως διαρκεί από 1 ημέρα έως 10 μέρες.


Τι προκαλεί ένας έγκλειστος / ημιέγκλειστος φρονιμίτης εάν δεν αφαιρεθεί;

Τραυματισμό μαλακών ιστών

Μερικές φορές ιδίως όταν υπάρχει σχετική έλλειψη χώρου στη γνάθο, οι φρονιμίτες καταφέρνουν να βρουν κάποια διέξοδο ώστε να ανατείλουν μεν πλήρως αλλά δεν βγαίνουν ευθυγραμμισμένοι με τα άλλα δόντια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουν κλίση προς τα έξω ή μέσα, προεξέχοντας από τη γραμμή των υπόλοιπων δοντιών, προκαλώντας ερεθισμό και έλκη στο μάγουλο ή τη γλώσσα.

Βλάβη σε διπλανά δόντια

Αν ένας έγκλειστος φρονιμίτης που παραμένει κάτω απο τα ούλα πιέζει συνεχώς τη ρίζα του παρακείμενου δοντιού, αυτή μπορεί να αλλοιωθεί προκαλώντας πρόβλημα στο δόντι. Αυτό μπορεί να συμβεί σταδιακά χωρίς να υπάρξουν προειδοποιητικά συμπτώματα. Για αυτό όταν κάποιος φρονιμίτης αργεί να ανατείλει πρέπει να γίνεται ακτινογραφία για να εξακριβωθεί η θέση του και να διασφαλιστεί ότι δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για άλλα δόντια.

Περιστεφανίτιδα

Η περιστεφανίτιδα είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται κυρίως σε περιπτώσεις ημιέγκλειστων φρονιμίτων. Στην περίπτωση αυτή ένα τμήμα της μύλης του δοντιού καλύπτεται από ένα λεπτό στρώμα ουλικού ιστού κάτω από το οποίο μπορεί να εισχωρήσουν και να παγιδευτούν τροφές και μικρόβια, προκαλώντας φλεγμονή. Η παρατεταμένη φλεγμονή μπορεί να εξελιχθεί σε λοίμωξη και περιμυλικό απόστημα γύρω από τον φρονιμίτη με επώδυνα συμπτώματα.

Δυσκολία καθαρισμού – Ελλιπής στοματική υγιεινή

Οι φρονιμίτες βρίσκονται βαθιά στο πίσω μέρος του στόματος, σε ένα χώρο δύσκολο να καθαριστεί ακόμη και για εκείνους που γνωρίζουν καλά πώς να βουρτσίζουν τα δόντια τους. Ο καθαρισμός και η απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας γύρω τους γίνεται ακόμα πιο δύσκολη όταν έχουν ανατείλει μερικώς ή υπόκλιση όπως συμβαίνει συχνά. Επίσης, οι ασθενείς με ευαίσθητο αντανακλαστικό εμετού δυσκολεύονται ιδιαίτερα να φθάσουν την οδοντόβουρτσα τόσο βαθιά στο στόμα για να καθαρίσουν τους φρονιμίτες. Η ελλιπής στοματική υγιεινή δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης περιοδοντικής νόσου και τερηδόνας.

Ουλίτιδα – Περιοδοντίτιδα

Η αυξημένη συσσώρευση μικροβιακής πλάκας που παρατηρείται στους φρονιμίτες είτε λόγω της δυσκολίας πρόσβασης είτε λόγω της ανατομικής θέσης του δοντιού (πχ. κλίση) δημιουργεί συχνά προβλήματα ουλίτιδας που μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα. Η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει την καταστροφή του οστού όχι μόνο γύρω από το φρονιμίτη αλλά να επηρεάσει και το γειτονικό δόντι.

Τερηδόνα

Η μικροβιακή πλάκα εκτός από ουλίτιδα μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα στον φρονιμήτη ή και στο διπλανό δόντι. Ο παρακείμενος γομφίος αντιμετωπίζει μερικές φορές μεγαλύτερο κίνδυνο τερηδόνας από τον φρονιμίτη, ιδίως αν ο φρονιμίτης έχει ανατείλει με κλίση προς τα εμπρός και ακουμπά υπό γωνία στο δεύτερο γομφίο δημιουργώντας ένα κενό χώρο ανάμεσα στο σημείο επαφής και τα ούλα. Στο χώρο αυτό συσσωρεύονται τροφές και μικρόβια που είναι αδύνατον να απομακρυνθούν με το βούρτσισμα, και που γρήγορα θα προκαλέσουν τερηδόνα στην πιο ευαίσθητη περιοχή κοντά στη γραμμή των ούλων. Ο φρονιμίτης είναι το δόντι που τερηδονίζεται πιο εύκολα από οποιοδήποτε άλλο στη στοματική κοιλότητα.

Ορθοδοντικά προβλήματα

΄Ένας φρονιμίτης στην προσπάθεια του να ανατείλει μπορεί να προκαλέσει μετακίνηση των υπόλοιπων δοντιών αλλοιώνοντας τη σωστή σύγκλειση, δημιουργώντας συνωστισμό, και καθιστώντας αναγκαία μια ορθοδοντική θεραπεία (ή ακόμη χειρότερα καταστρέφοντας το αποτέλεσμα μιας προηγηθείσας ορθοδοντικής θεραπείας). Πολλές φορές επιβάλλεται η εξαγωγή τους για να προστατευθεί η σωστή θέση των δοντιών.

Κύστες

Αν και η συχνότητα εμφάνισης κύστεων γύρω από ένα έγκλειστο φρονιμίτη είναι χαμηλή, όταν συμβαίνουν, μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένη βλάβη στο οστό της γνάθου ή και στα διπλανά δόντια.

Προβλήματα Κροταφογναθικής Άρθρωσης

Μερικές φορές ένας φρονιμίτης παρεμβαίνει στην αρμονική κίνηση των δοντιών. Κατά την μάσηση ασκείται πίεση στην άρθρωση και τους μύες της γνάθου προκαλώντας πονοκεφάλους, μυϊκούς σπασμούς και άλλα προβλήματα (Κροταφογναθικό Σύνδρομο – ΚΓΣ).

Κάταγμα γνάθου

Η ανάπτυξη του φρονιμίτη στο πίσω μέρος της γνάθου μειώνει τη μάζα του οστού στο σημείο όπου η γνάθος έχει το μικρότερο πάχος και όπου ασκείται η μεγαλύτερη πίεση. Η μειωμένη μηχανική αντοχή αυξάνει την πιθανότητα για ένα κάταγμα γνάθου αλλά αυτή είναι εξαιρετικά μικρή. Ο κίνδυνος γίνεται σημαντικά μεγαλύτερος και υπολογίσιμος αν ο φρονιμίτης δημιουργήσει περιοδοντικά προβλήματα, αποστήματα και κύστες, που καταστρέφουν και αποδυναμώνουν περαιτέρω το οστό της γνάθου.


Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη φλεγμονή μόνο με αντιβίωση;

Με τη λήψη αντιβίωσης το πρόβλημα δε λύνεται αλλά υποχωρεί για μικρό χρονικό διάστημα. Για να λυθεί μόνιμα θα πρέπει να απομακρυνθεί η αιτία, δηλαδή ο φρονιμίτης.

Αν αντιληφθείτε ότι έχετε κάποιο πρόβλημα με τους φρονιμίτες σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έγκαιρα τον Στοματογναθοπροσωποχειρουργό του κέντρου μας για την αποτροπή της επέκτασης της φλεγμονής. Μην περιμένετε να προκύψει βλάβη πριν επιδιώξετε μία επίσκεψη.

 


Click HERE to watch our VIDEO

Click HERE to see our CASES


 

Έχετε πρόβλημα με τους φρονιμίτες σας; 
Επικοινωνήστε μαζί μας +357 25 76 10 10

 

 


Για να κλείσετε ραντεβού διαδικτυακά πατήστε εδώ.

Έχετε ερωτήσεις;

Επικοινωνήστε μαζί μας  στο +357 25 76 10 1

.